Megugrott az üzemanyag ára Romániában a fekete-tengeri támadások után

2023. augusztus 11. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta a 7,1 lejt pénteken a gázolaj literenkénti ára Romániában, miután a piacvezető OMV Petrom az utóbbi hónapok egyik legnagyobb, literenként 9 banis áremelését hajtotta végre mind a benzin, mind a gázolaj esetében, írja a Profit.ro. A lap szerint a fővárosi Petrom benzinkutaknál pénteken a gázolaj 7,19-7,22 lejbe, a benzin pedig 6,97-7,03 lejbe került literenként.

A benzin ára először emelkedett augusztus eleje óta, a gázolaj viszont többször is drágult az utóbbi időben, így a két üzemanyagfajta ára közötti különbség elérte a 20 bani/liter körüli értéket. Az előző három hónapban a gázolaj olcsóbb volt a benzinnél.

Május 30-án a gázolaj ára literenként 61 banival volt alacsonyabb, a benziné pedig literenként 39 banival, mint pénteken.

Ebben az időszakban a nemzetközi piacon a Brent nyersolajárak hordónként 72 dollárról 86 dollár fölé emelkedtek, és a gazdasági portál szerint a régióban a drágulást tovább fokozta, hogy Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy még a Fekete-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat is megtámadja, ami a szállítási és biztosítási költségek emelkedéséhez vezetett. Korábban Oroszország ukrán kikötőket támadott, ukrajnai források pedig nem hivatalosan elismerték, hogy ukrán drónok találtak el egy orosz tartályhajót a Kercsi-szorosban, emlékeztet a Libertatea.

Az áremelkedés másik oka az, hogy a nyaralási szezonban nagyobb a kereslet.

Ráadásul csökkent a hazai kínálat, mert az OMV Petrom brazi-i finomítójában múlt héten a betervezett javítási munkálatokat végezték, a Rompetrol Petromidia finomítója pedig nem működött teljes kapacitással egy június második felében történt incidens miatt.

Oroszország 2022. február 24-i ukrajnai invázióját követően jelentősen megnövekedtek az üzemanyagárak, 2022. február 26-án már meghaladták a literenkénti 7,10 lejt, de a gázolaj ára 2022 júniusában még a literenkénti 9,2 lejt is meghaladta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!