Tömeges elvándorlást eredményezne az építőiparban az adókedvezmények tervezett eltörlése egy elemzés szerint

2023. július 24. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges elvándorlást fog eredményezni az építőiparban, ha a kormány a tervezettnél magasabb költségvetési hiány lefaragása érdekében eltörli az ágazat számára öt éve bevezetett kedvezményeket – figyelmeztet a Graphein topográfiai és tervező cég elemzése, amelyet az MTI szemlézett.

A tanulmány szerint tíz építőipari vállalkozás közül kilencnek kevesebb mint tíz alkalmazottja van, és ezeket súlyosan destabilizálná egy ilyen intézkedés, mert nem tudnák megakadályozni, hogy a közepes (2-5 éves) munkatapasztalattal rendelkező alkalmazottaikat elszívják a külföldi építőtelepek.

Bár az utóbbi évben az inflációt és a megélhetési költségek emelkedését esetenként 20 százalékot is elérő béremelésekkel próbálták a munkaadók ellensúlyozni, és az építőiparban a nettó átlagbér 7000 lej körül van, a munkások több mint 60 százaléka – ha nem is országot, de legalábbis – munkahelyet akar váltani.

A Graphein elemzése szerint az országban indult infrastrukturális beruházások és a szakmunkások elvándorlása közepette egyre több építőipari cég munkaerőimporttal próbálkozik. A kormány ebben az évben 100 ezer Európai Unión kívülről érkező vendégmunkás befogadását engedélyezte, a keretszámot azonban a tanulmány szerzői szerint „újra kell gondolni”, mert a munkaerőigény 40 százalékkal magasabb.

2018-ban vezették be a kormány azt az kedvezményt, amely szerint az építőipari alkalmazottak mentesülnek a 10 százalékos egészségügyi járulék és a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól, azóta az építőipari alkalmazottak száma 300 ezerről 450 ezerre nőtt. Az építőipari munkáltatók szövetsége szerint azonban már most több mint 700 ezer román munkavállaló dolgozik nyugat-európai országokban, ahol két hónap alatt annyit keresnek, mint Romániában egy egész év alatt.

Az építőipari bruttó minimálbér jelenleg 4000 lej Romániában, amiből – a nyugdíjjárulékok levonása után – 3150 lej nettó marad. Ha eltörlik mindkét kedvezményt, csaknem 800 lejjel 2370 lejre csökkenne a minimálbérrel fizetett építőipari munkás nettó fizetése, a bruttó kevesebb mint 58 százalékát kapná meg (mint a többi munkavállaló). Ugyanakkor a kormány azt tervezi, hogy az építőiparban szeptembertől 4000 lejről 4500 lejre emelné a minimálbér összegét, így valamivel többet kapna a minimálbéren alkalmazott személy. Igaz, így sem éri a 3150-lejes összeget.

A mezőgazdasági munkavállalóknak sem kell fizetniük a 10 százalékos egészségügyi járulékot, a programozók (IT-szektor) a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól kaptak mentességet, ez utóbbi kedvezmény visszavonásának lehetőségét azonban Marcel Ciolacu miniszterelnök nyilvánosan cáfolta.

Marcel Boloș pénzügyminiszter szerint a különböző ágazatok számára megítélt adókedvezmények évi 75 milliárd lejbe kerülnek az országnak. A pénzügyminisztérium szerint az év első öt hónapjában a költségvetési hiány elérte a GDP 2,3 százalékát, vagyis csaknem másfélszeres volt a tavaly május végén feljegyzett 1,57 százaléknak, mivel a költségvetési kiadások 17 százalékkal nőttek, míg a bevételek csak 10 százalékkal. A bukaresti kormánypártok most azt tervezik, hogy a minimálbér és a jövedéki adó emelésével, az adókedvezmények csökkentésével és a kedvezményes áfakulcsok kivezetésével próbálják növelni az államháztartás bevételeit. A kormány teveiről ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!