Nő a minimálbér, de ez nem feltétlenül jó hír

2023. július 21. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Nőni fog Romániában az minimálbér, mert csak így lehet az országban tartani a hazai munkaerőt, írja az Agerpres Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentését idézve.

A kormányfőt arról kérdezték az újságírók egy rendezvényen, hogy mikorra várható az országos bruttó minimálbér megemelése. Válaszában Ciolacu nem nevezett meg konkrét időpontot, de hangsúlyozta: a bizonyos ágazatok (például az építőipar) alkalmazottainak nyújtott adókedvezmények kivezetésével egy időben növelni kell a minimálbért. „Azért növeljük ezt az összeget, hogy senkinek ne csökkenjen az érintett ágazatokban a fizetése” – magyarázta.

Nemrég írtunk arról, hogy szédítő tempóban nő a deficit, és a kormány az adókhoz is kénytelen hozzányúlni. A minimálbérek emelése szintén annak az intézkedéscsomagnak a részét képezi, amellyel a hiányt pótolni próbálják. Első lépésben a jelenlegi 3000 lejről 3300 lejre, második lépésben – kormányzati források szerint – 2024. január 1-től 3750 lejre emelik az országos bruttó minimálbért, az építőiparban pedig 4000 lejről 4500 lejre nő az összege már szeptember elsejétől.

Az adókedvezmények megvonásáról is nyilatkozott a miniszterelnök, és elmondta, az Európai Bizottság figyelmeztette a bukaresti kormányzati illetékeseket, hogy „rendet kell teremteni” Romániában a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa) területén, és meg kell szüntetni a bizonyos ágazatoknak nyújtott kedvezményeket.

Marcel Ciolacu kijelentette, az az elvi egyezség született Brüsszellel, hogy az élelmiszerek, gyógyszerek, orvosi protézisek TVA-ja 9 százalékos, a többi terméké és szolgáltatásé pedig 19 százalékos lesz.

A kormányfő kijelentette: igaza van abban az Európai Bizottságnak, hogy rendet kell tenni Romániában ezen a téren. „Túl sok a kivétel. Ezt nemcsak a Bizottság, hanem az összes pénzügyi szakértő állítja. Mit akarunk? Hogy elveszítsük az összes európai alapot, és Románia összeomoljon?” – fogalmazott Ciolacu.

A miniszterelnök elmondta, hogy jövő héten folytatódnak a koalícióban a tárgyalások a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedéscsomagról, többek között a mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak, építőiparnak és az informatikai ágazatnak nyújtott adókedvezmények kivezetéséről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!