Romániai cégtársulás építheti az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya első szakaszát

2023. július 20. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Romániai cégtársulás nyerte az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakaszának megtervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalást – írja az Agerpres a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezérigazgatójának szerdai bejelentése alapján. Ez lesz a Marosvásárhely és (a Iași megyei) Ungheni közötti A8-as autópálya első megépülő szakasza.

Cristian Pistol Facebook-bejegyzése szerint a SA&PE Construct, a Spedition UMB és a Tehnostrade 1,56 milliárd lejért (áfa nélkül) vállalta a munkálatok elvégzését. A cégtársulásnak 6 hónap áll a rendelkezésére a tervezésre és 24 hónap a kivitelezésre.

A munkálatokat az uniós helyreállítási alapból finanszírozzák, így a munkálatokat elvileg 2026-ra teljesen be kell fejezni, különben nem kapják meg az erre elkülönített pénzt.

A Marosvásárhely és (a Iași megyei) Ungheni közötti A8-as autópálya a Romániát nyugatról keletre átszelő transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) része. A Hotnews összefoglalója szerint az első két szakaszának a megépítésére a tavalyi év végén írtak ki pályázatot, ezek közül a Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakasz volt az egyik, míg a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával összekötő 24,4 kilométeres szakasz a másik. Az A3-as autópálya folyatásként épülő Marosvásárhely Nyárádszereda közötti szakasz megépítésére nyolcan jelentkeztek az áprilisi határidőig, ebben az esetben még nem hirdetett győztest a CNAIR.

Cristian Pistol korábban azt nyilatkozta, azt szeretné, ha még ebben az évben aláírnánk a helyreállítási alapból finanszírozott szerződéseket, hogy megkezdhessük az A8-as autópálya első szakaszainak építését.

A Nyárádszereda és Leghin közötti szakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedélyt április végén kapták meg. A 159,2 km-es távra a műszaki-gazdasági paraméterek kidolgozása után írják ki a kivitelezési pályázatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!