Románia továbbra is ez EU második legnagyobb gabonaexportőre

2023. július 7. – 10:48

Románia továbbra is ez EU második legnagyobb gabonaexportőre
Konstancia gabonaraktár – Fotó: Penelope Thomaidi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi gyenge termés ellenére Románia továbbra is az Európai Unió második legnagyobb gabonaexportőre, noha a kivitel 34%-kal volt kisebb, mint az előző üzleti évben – írja a economica.net az Európai Bizottság adataira hivatkozva. A 2022/2023-as üzleti évben 8,1 millió tonna gabonát exportált Románia, ami jelentősen elmaradt az előző üzleti évtől, amikor 12,4 millió tonna gabonát adtak el a romániai gazdák külföldre.

A júniussal véget érő üzleti évben az EU összesen 42,6 millió tonna gabonát exportált, ami azt jelenti, hogy ez EU-s kivitel nagyjából 19%-a származott Romániából. 14,5 millió tonna exportált gabonával (32,4%) továbbra is Franciaország a piacvezető az EU-ban. Románia után Németország következik 6,2 millió tonnás gabonaexporttal, majd Lengyelország 4,2 millió tonnával.

A gabonaféléket tekintve Románia számít az EU legnagyobb kukoricaexportőrének, 2 millió tonnával. Az EU összesen 3,5 millió tonna kukoricát exportál. A búzából 4,6 millió tonnát exportált az ország, amivel a Franciaország után a második helyen állunk. Az EU összesített búzaexportja 31,1 millió tonna.

Az előző üzleti évhez képest a kukoricaexport 52%-kal, a közönséges búzaexport pedig 26,9%-kal csökkent. A 8,1 millió tonnás gabonaexport fennmaradó része a következőképpen alakul: mint 1,2 millió tonna árpa, 5400 tonna búzaliszt és 2130 tonna maláta. Ezzel Franciaország (3,2 millió tonna) és Németország (1,5 millió tonna) után Románia a harmadik legnagyobb árpaexportőr is.

A háború miatt ugyanakkor Románia az EU gabonaimportőrei között is topba került, megváltozott ugyanis az EU-ból és az EU-ba irányuló gabona útvonala. Románia 2,4 millió tonna gabonát importált, amiből 1,3 millió tonna kukorica volt, 926,2 ezer tonna búza, 42,4 ezer tonna búzaliszt, 120 ezer tonna árpa. Ezzel az Ukrajnával szomszédos országok között Románia a legnagyobb importőr, Lengyelország 2,2 millió tonnát, Magyarország 1,9 millió tonnát, Szlovákia 713 ezer tonnát importált. Az EU legnagyobb gabonaimportőre Észtország 13,9 millió tonnával

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!