Szerdától újraindította a műtrágyagyártást az Azomureș

2023. május 31. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdától újraindította a műtrágyagyártást az Azomureș – írja az Economedia. A cég képviselője a gazdasági portálnak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a normál termelésük 10%-án üzemelnek. A termeléshez olyan országból importálnak ammóniát, ahol alacsonyabb a gáz ára.

„Így beindítottunk egy salétromsav üzemet és egy ammónium-nitrát üzemet. Az üzemek néhány napig működnek, utána néhány nap szünet következik, hogy pótoljuk az ammóniát, majd ismét újraindul a termelés, ugyanazon a 10%-os szinten” – nyilatkozta a cég képviselője az Economédiának. A következő hetekre vonatkozó forgatókönyvet a földgáz-műtrágya árának alakulása alapján döntik el.

A marosvásárhelyi gyárban 2021 decembere óta (egy rövid tavaly nyári újraindulással) szünetel a műtrágyagyártás a rendkívül magasra emelkedő földgáz és elektromos energiaárak miatt. Az Azomureș az ország legnagyobb műtrágyagyártója, és egyben az ágazat egyik utolsó megmaradt üzeme. Ugyanakkor az ország legnagyobb egyedi gázfogyasztója, a teljes hazai gázfogyasztás 10%-a köthető az üzemhez. Ha teljes kapacitással működik, az Azomureș naponta mintegy 3 millió köbméter gázt fogyaszt.

Ugyan a vállalatot folyamatosan kritika éri a szennyező tevékenysége és a Marosvásárhelyhez való közelsége miatt, a vállalatról szakemberek gyakran emelik ki, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágyaigényének 50%-át fedezni tudja, így komoly szerepe van Románia élelmiszerbiztonsága terén is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!