eJobs: A romániai munkavállalók közel felének van másodállása

2023. május 17. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai munkavállalók közel fele (44,5 százaléka) nyilatkozta azt, hogy a havi jövedelme kiegészítésére szorul, ezért másodállást vállal – derül ki az eJobs legutóbbi felméréséből, amelyet az Agerpres szemlézett.

Az állásközvetítő platform közvélemény-kutatása szerint a másodállást vállalók 29,5 százaléka hétfőtől péntekig mindkét munkahelyén dolgozik, 11,2 százalékuknak a főállás mellett egy hétvégi részmunkaidős állásuk van, 11,6 százalékuk csak esetenként dolgozik valamilyen projekten, amikor plusz jövedelemre van szüksége, 3,8 százalékuknak pedig több részmunkaidős állásuk van.

A megkérdezettek 38,7 százalékának 20 és 30 százalék közötti, 18,8 százaléknak 30 és 40 százalék közötti, 14,9 százalékának 40 és 50 százalék közötti arányban, 9,9 százalékának pedig több 50 százalékkal nő a havi jövedelme a másodállás révén; 13,4 százalékuk számára a másodállás a fizetésük megduplázását jelenti, míg 4,3 százalékuk azt állította, hogy a részmunkaidős vagy hétvégi munkával jobban keres, mint a főállású munkahelyén.

A felmérés szerint a másodállást vállalók 46,8 százaléka lemondana az egyik munkahelyéről, ha a másikon a havi költségeit fedező fizetésben részesülne; 12,1 százalékuk akkor tenné meg ezt a lépést, ha már nem tudná fenntartani az egyensúlyt a magánélete és a munka között, és szintén 12,1 százalékuk akkor, ha fizikailag és érzelmileg kimerültnek éreznék magukat.

A felmérés 2023. április-májusban készült 1350 munkavállaló megkérdezésével. Azt nem írják, hogy a felmérés reprezentatív lenne az ország lakosságára nézve.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!