Krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztőknek járó állami támogatást szavaztak meg

2023. május 16. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként megszavazta hétfőn a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében európai uniós forrásokból állami támogatásban részesülnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők Romániában.

Az engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozók (ÎI), családi vállalkozások és más jogi személyek számára a támogatás éves felső határa 100 ezer euró, szövetkezetek és elismert termelői csoportok esetében pedig 300 ezer euró. Mindez a termékek csomagolására, címkézésére, raktározására és szállítására fordítható, ismertette a törvénytervezetet az RMDSZ közleménye.

A támogatás hároméves időszakra igényelhető és évente fizetik ki. A megpályázható összeg a forgalmazott termelés értékének húsz százaléka lehet. Abban az esetben, ha a termelés védett közegben, vagyis üvegházban, fóliasátorban történik, a termelésre létrehozott területnek minimum 500 négyzetméternek kell lennie.

„Mindhárom mezőgazdasági ágazat a megfelelő működés érdekében nagy befektetést igényel, Románia mezőgazdasági palettáján pedig egyre veszélyeztetettebb ágazatoknak számítanak, ezért szükséges az állami beavatkozás. A ma megszavazott támogatást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, ezután válik igényelhetővé” – idézte a közlemény Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselőt.

A törvényt az államelnöknek még ki kell hirdetnie. A támogatási kérések leadásának folyamatát és módszertanát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozza ki, az Európai Bizottság jóváhagyását követő 30 napon belül.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!