Krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztőknek járó állami támogatást szavaztak meg

2023. május 16. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként megszavazta hétfőn a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében európai uniós forrásokból állami támogatásban részesülnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők Romániában.

Az engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozók (ÎI), családi vállalkozások és más jogi személyek számára a támogatás éves felső határa 100 ezer euró, szövetkezetek és elismert termelői csoportok esetében pedig 300 ezer euró. Mindez a termékek csomagolására, címkézésére, raktározására és szállítására fordítható, ismertette a törvénytervezetet az RMDSZ közleménye.

A támogatás hároméves időszakra igényelhető és évente fizetik ki. A megpályázható összeg a forgalmazott termelés értékének húsz százaléka lehet. Abban az esetben, ha a termelés védett közegben, vagyis üvegházban, fóliasátorban történik, a termelésre létrehozott területnek minimum 500 négyzetméternek kell lennie.

„Mindhárom mezőgazdasági ágazat a megfelelő működés érdekében nagy befektetést igényel, Románia mezőgazdasági palettáján pedig egyre veszélyeztetettebb ágazatoknak számítanak, ezért szükséges az állami beavatkozás. A ma megszavazott támogatást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, ezután válik igényelhetővé” – idézte a közlemény Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselőt.

A törvényt az államelnöknek még ki kell hirdetnie. A támogatási kérések leadásának folyamatát és módszertanát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozza ki, az Európai Bizottság jóváhagyását követő 30 napon belül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!