Tizenegy romániai banknál talált tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztóvédelem

2023. május 16. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) tizenegy romániai banknál a kamatok kiszámításának módját illetően, írta az Agerpres.

A hatóság 550 ezer lejre bírságolta a bankokat, és új hiteltörlesztési terv megszabását javasolta, mondta Paul Anghel, az ANPC vezérigazgatója.

A következő 11 bankról van szó: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Transilvania Bank, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

A fogyasztóvédelmi hatóság vezérigazgatója szerint az említett bankok úgy állították össze a törlesztési ütemtervet, hogy az első években a törlesztőrészlet 25 százalékát tette ki a hitel, és 75 százalékát a kamatok. Ezzel a számítási módszerrel a fogyasztók valójában túlnyomó mennyiségben kamatot fizettek.

A szerződéses egyensúly helyreállítása érdekében, az 550 ezer lejes bírság mellett az ANPC munkatársai új hiteltörlesztési tervek kiadását javasolták mind a jelenlegi, mind a jövőbeni hitelek esetében úgy, hogy a hitel tőkerészét a fogyasztók egyenlő részletekben törlesszék a teljes futamidő alatt – mondta Anghel.

Az ellenőrzések során az ANPC azt vette górcső alá, hogy a bankok hogyan hajtják végre a közép- és hosszú lejáratú, 10 évnél hosszabb törlesztési idejű, természetes személyeknek nyújtott hitelszerződéseket, és hogy a szerződési feltételek megszabásakor tiszteletben tartják-e a fogyasztók jogait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!