Megtiltaná a fizetések készpénzes kifizetését egy törvénytervezet

2023. május 05. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan a parlament plénuma elé kerül egy törvénytervezet, amely bizonyos kivételektől eltekintve megtiltaná, hogy az alkalmazottaknak készpénzben fizessék ki a bérüket, írta meg a Profit.ro.

A javaslat a 70/2015-ös számú törvényt módosítaná, és kötelezővé tenné, hogy a bérek, a bérkiegészítések és a szociális juttatások bankszámlára érkezzenek mind az állami, mind a magánszférában. A módosítást a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői kezdeményezték és George-Cristian Tuță nemzeti liberális párti képviselő mutatta be a parlamenti szakbizottságok előtt.

A képviselőház szakbizottságaiban jóváhagyott változat szerint csak a pénzügyi szempontból sérülékeny személyek és a bruttó átlagjövedelem 60 százalékánál kisebb bérrel rendelkezők kaphatnák készpénzben a fizetésüket, valamint a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági ágazatban dolgozó alkalmazottak. Ez azt jelentené, hogy a nettó kb. 2400 lejnél kevesebbet keresők lennének csak kivételek, de azok az alkalmazottak vagy nyugdíjasok is, akik ebbe a kategóriába tartoznak, csak külön kérvény alapján juthatnának készpénzben a jövedelmükhöz.

A törvénytervezettel kapcsolatban több kritika is megfogalmazódott, többek között az, hogy az intézkedés nem szorítaná vissza a feketegazdaságot, kirekesztő jellegű lenne, mert nem mindenki lakik pénzintézetek közelében, és akár alkotmányba is ütközhet, ugyanis a bank megtagadhatja, hogy számlát nyisson a pénzmosással gyanúsított személyeknek, akik így nem juthatnak hozzá a fizetésükhöz és ezzel a munkához való joguk sérülne.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!