Megtiltaná a fizetések készpénzes kifizetését egy törvénytervezet

2023. május 5. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan a parlament plénuma elé kerül egy törvénytervezet, amely bizonyos kivételektől eltekintve megtiltaná, hogy az alkalmazottaknak készpénzben fizessék ki a bérüket, írta meg a Profit.ro.

A javaslat a 70/2015-ös számú törvényt módosítaná, és kötelezővé tenné, hogy a bérek, a bérkiegészítések és a szociális juttatások bankszámlára érkezzenek mind az állami, mind a magánszférában. A módosítást a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői kezdeményezték és George-Cristian Tuță nemzeti liberális párti képviselő mutatta be a parlamenti szakbizottságok előtt.

A képviselőház szakbizottságaiban jóváhagyott változat szerint csak a pénzügyi szempontból sérülékeny személyek és a bruttó átlagjövedelem 60 százalékánál kisebb bérrel rendelkezők kaphatnák készpénzben a fizetésüket, valamint a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági ágazatban dolgozó alkalmazottak. Ez azt jelentené, hogy a nettó kb. 2400 lejnél kevesebbet keresők lennének csak kivételek, de azok az alkalmazottak vagy nyugdíjasok is, akik ebbe a kategóriába tartoznak, csak külön kérvény alapján juthatnának készpénzben a jövedelmükhöz.

A törvénytervezettel kapcsolatban több kritika is megfogalmazódott, többek között az, hogy az intézkedés nem szorítaná vissza a feketegazdaságot, kirekesztő jellegű lenne, mert nem mindenki lakik pénzintézetek közelében, és akár alkotmányba is ütközhet, ugyanis a bank megtagadhatja, hogy számlát nyisson a pénzmosással gyanúsított személyeknek, akik így nem juthatnak hozzá a fizetésükhöz és ezzel a munkához való joguk sérülne.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!