Világbank: Románia elveszítheti a kolozsvári metró, az új kórházak és az erdősítés finanszírozását

2023. április 28. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Világbank elemzése szerint magas a kockázata annak, hogy Románia elveszítse a kolozsvári metró, a 27 új kórház és az országos erdősítési kampány finanszírozását az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, ugyanis ezek a projektek késésben vannak, miközben 2026 végéig meg kellene valósítani őket, hívta fel a figyelmet a G4Media.

A kolozsvári metró 300 millió eurós támogatást nyert projektje csak nemrég zárta le a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás fellebbezési szakaszát. A török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, miután április 7-én a török Dogus által vezetett cégcsoportosulás óvását elutasították. A 21 kilométeres metróvonal építését a PNRR mellett állami és helyi költségvetésből is finanszírozzák.

A 27 új kórház és kórházi osztály építését a kormány csak február 22-én fogadta el, a szakértők szerint pedig egy évvel korábban kellett volna meghozni ezt a döntést. Az egészségügyi rendszer fejlesztésére 2,1 milliárd eurót kaphatna Románia a PNRR keretében.

Az erdősítési kampányt 2022 novemberében indították el. A 730 millió eurós költségvetéssel rendelkező projekt célja 56 ezer hektár új erdő telepítése.

A Világbank elemzése szerint a megújuló villamosenergia-termelő kapacitások megnyitása és a fenntartható városi közlekedéshez kapcsolódó projektek finanszírozása is kérdéses.

Az elemzést azért végezte el a Világbank, hogy segítsen a román kormány tárgyalni az Európai Bizottsággal PNRR keretében kapott támogatás 2,1 milliárd eurós kötelező csökkentéséről. Ez a csökkentés automatikus, mivel Románia gazdasági teljesítménye 2021-ben és 2020-ban jobb volt, mint amit a PNRR elkészítésekor előrejelezték. A Világbank 30 nagy, 250 millió eurónál nagyobb költségvetésű beruházás kockázatelemzését végezte el.

Marcel Boloș, az európai beruházások minisztere az Ecopolitic hírportálnak megerősítette, hogy elkészült a Világbank kockázatelemzése, és zajlik az egyeztetés az Európai Bizottsággal arról, hogy a PNRR-ben szereplő összegekből végül mint hagynak jóvá. Mint mondta, ez a reformok végrehajtásától és a tárgyalásoktól függ.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!