Romániában egy évszázad, Svájcban 15 év alatt gyűlne ki egymillió euró az átlagbérből

2023. április 17. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz év kellene ahhoz, hogy egy átlagosan fizetett romániai alkalmazott megkeressen egymillió eurót, miközben egy svájci átlagfizetés mellett mindössze 15 év szükséges ehhez, számolta ki a Picodi e-kereskedelmi platform az Economedia.ro szerint.

102 ország aktuális átlagjövedelmére számolták ki, hogy hány év alatt gyűlne össze az egymillió euró. Ezek közül Svájc áll az első helyen, itt 15 év és 3 hónap alatt keresi meg ezt az összeget egy átlagbérért dolgozó alkalmazott, a második helyen Szingapúr szerepel, ahol 18 év és 2 hónap szükséges az egymillió euró összegyűjtéséhez, majd Luxemburg (18 év és 6 hónap), az Amerikai Egyesült Államok (21 év és 3 hónap) és Izland (22 év és 5 hónap) következik.

Románia (117 év és 3 hónap) a középmezőnybe került, az 52. helyre, lemaradva Magyarország (100 év és 11 hónap) és Horvátország (87 év és 4 hónap) mögött.

Egymillió euróért több mint 500 évet kellene dolgozzon egy átlagbérrel rendelkező nigériai vagy ugandai alkalmazott.

Az átlagbéreket a Numbeo nemzetközi, felhasználói közléseken alapuló adatbázisból vették át, a valutaárfolyamot pedig a Google Finance-ból, közölte a Picodi.

Az Országos Statisztikai Intézet februári adatai szerint Románia valamivel jobban áll: eszerint a nettó átlagbér 4270 lej, azaz 864 euró havonta, azaz 10 372 euró évente, így az egymillió eurót 96 év alatt teremthetné elő egy átlagbérért dolgozó romániai alkalmazott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!