Európai Bizottság: elfogadhatatlan az ukrán gabonára kivetett magyar és a lengyel importtilalom

2023. április 16. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamainak egyoldalú kereskedelmi intézkedései elfogadhatatlanok – jelentette ki vasárnap az Európai Bizottság szóvivője, számol be a Telex. A szóvivő arra reagált, hogy Lengyelország és Magyarország a helyi mezőgazdasági ágazat védelme hivatkozva importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre.

„Tudomásunk van Lengyelország és Magyarország bejelentéseiről az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalának tilalmáról. Fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú lépések nem elfogadhatóak. Ilyen kihívásokkal teli időszakban alapvető fontosságú az EU-n belüli valamennyi döntés összehangolása” – áll a Bizottság közleményében.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, ám az orosz támadás miatt termőföldjeinek egy része orosz ellenőrzés alá került, másik részét a harcok miatt nem lehetett betakarítani. A raktáron lévő gabonakészleteket pedig az orosz tengeri blokád miatt nem lehetett exportálni, ami – miután a szankciók következtében az orosz gabona egy része is kiesett a világpiacról – érezhető drágulást hozott a búzára és így a kenyérre is, elsősorban azokban a harmadik világbeli országokban, amelyek az ukrán gabona felvevőpiacai voltak. Később, török közreműködéssel sikerült részlegesen ukrán búzákkal megrakott hajókat útnak indítani a Fekete-tengeren, ám az ukrán gabona egy része így sem a korábbi célországokban, hanem Európában kötött ki.

Nagy István, Magyarország agrárminisztere szombaton jelentette be, hogy átmeneti intézkedésként június 30-ig megtiltja a mezőgazdasági termékek importálást Ukrajnából. A magyar bejelentés nem sokkal azután született, hogy Lengyelország is közölte, megtiltja az olcsó ukrán gabona és egyéb Ukrajnából származó élelmiszerek bevitelét az országba.

A magyar és a lengyel tilalomra született brüsszeli reakció Románia szempontjából is tanulságos lehet, hiszen az ukrán mezőgazdasági termékek miatt a romániai gazdák körében is nagy az elégedetlenség. A hazai mezőgazdasági termelők felszólították a hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért. Ha kérésük nem teljesül, azzal fenyegetnek, hogy június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!