Sajtóértesülések szerint a Rompetrol tulajdonosa venné meg a Lukoil romániai kútjait

2023. március 29. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Rompetrol Csoport kazah tulajdonosa, a KazMunayGas (KMG) megállapodásra jutott az orosz Lukoillal a társaság töltőállomás-hálózatának megvásárlásáról – írja piaci forrásokra hivatkozva a Ziarul Financiar. A gazdasági lap a hír kapcsán megjegyzi, hogy év elején már szárnyra keltek olyan iparági pletykák, miszerint a két vállalat előmegállapodást kötött egymással, azt akkor még a KMG cáfolta.

A lap ugyanakkor arra is kitér, hogy egyelőre nem lehet tudni, a megállapodás a Lukoil mind a 315 romániai töltőállomására vonatkozik-e. Ezzel kapcsolatban kérdésekkel fordultak a kazah vállalathoz, és a választ ugyan lehet sokat sejtetőként is értékelni, de semmilyen konkrétum nem derül ki belőle.

„A geopolitikai kontextus által meghatározott, folyamatosan változó gazdasági környezetben a KMG International minden olyan lehetőséget elemez, amely az üzleti tevékenységének konszolidálásához és fejlődéséhez vezet” – érkezett a válasz a tranzakció részleteire vonatkozó kérdésre.

Korábban egyébként a KMG mellett a Shell neve is felmerült, mint potenciális érdeklődő a Lukoil kutakra.

A ZF egyébként a tranzkacióval kapcsolatban megjegyzi, hogy az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók következtében nehéz helyzetbe kerülő Lukoil töltőállomás-hálózata azért is értékes lehet, mert különösen a nagyobb városok forgalmasabb pontjain már meglehetősen telített a piac, ráadásul a jóváhagyási folyamatok is nehezebbé válták, emiatt az iparági vállalatok számára inkább a már meglévő kutak megvásárlása jelenthet reális lehetőséget a terjeszkedésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!