Másfél milliárd lejt menekíthetett ki Romániából a becsődölt Euroins tulajdonosa

2023. március 29. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az oknyomozó újságírók szerint kétes körülmények között kötöttek viszontbiztosítási szerződéseket a működési engedély és pénz nélkül maradt biztosító tulajdonosai. Ezek azt a célt szolgálhatták, hogy még időben kimenekítsenek 1,58 milliárd lejt Romániából.

A működési engedély nélkül maradt Euroins Románia biztosító bolgár tulajdonosa, az Eurohold Csoport vezetősége már hetekkel a román hatóságok bejelentése előtt azon dolgozhatott, hogy cégcsoporton belüli viszontbiztosítási szerződések megkötésével gyakorlatilag kimentse Romániából a hazai RCA-piac legnagyobb szereplőjének pénzügyi eszközeit – erre a súlyos megállapításra jutott a Libertatea oknyomozó csapata.

A lap újságírói azt állítják, hogy bolgár forrásokból hozzájutottak olyan belső dokumentumokhoz, amelyek az Eurohold vezetőségének felelősségére mutatnak rá a minimum megkérdőjelezhető pénzügyi megállapodásokkal kapcsolatban, amelyeket a román Pénzügyi Felügyeleti Hatóság is vizsgál.

Az oknyomozók által levont következtetések megértéséhez fontos tudni, hogy a biztosítási piac működésének szigorú szabályai miatt egy biztosítótársaság az ügyfeleitől beszedett biztosítási díjaknak csak egy nagyon alacsony hányadát fektetheti be olyan vállalatoknál, amelyek azonos tulajdonosi körhöz tartoznak. A jogszabályok elve ezzel kapcsolatban nagyon világos: a biztosítócégek nem finanszírozhatnak más leányvállalatokat, az ügyfelekkel megkötött biztosítási megállapodásokból származó pénzt biztonságos eszközökben kell tartsák, hogy káresemények esetén a lehető legrövidebb időn belül fizetni tudjanak.

Ki kell térni emellett az Eurohold Csoport tulajdonosi struktúrájára is: az Eurohold ugyanis a tulajdonosa annak az Euroins Insurance Csoportnak, amely az Euroins Románia tulajdonosa, de több más országban is azonos névvel rendelkező biztosító tartozik a cég portfóliójába. A Libertatea szerint a gyanús ügyletekben éppen ezeknek a tulajdonosi viszonyoknak van nagy jelentősége, a lap ugyanis a hozzá eljutott belső dokumentumok szerint azt állítja, hogy

az Euroins Insurance Csoport (EIG) szófiai irodaházában arról döntöttek, hogy az Euroins Románia 1,5 milliárd lej értékben köt viszontbiztosítási megállapodásokat a szintén a csoporthoz tartozó EIG Re viszontbiztosítóval.

A Libertatea ezt az Euroins Insurance Csoport (EIG) február 14. és 15-én tartott igazgatótanácsi üléséről származó dokumentumok alapján állítja, amelyekkel kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztosítócsoport vezetőségében megszületett döntések idején már nyílt titok volt, hogy a romániai hatóságok komoly ellenőrzéseket tartanak az Euroins Romániánál, amelynek a végkifejlete akár a biztosító működési engedélyének megvonása és későbbi csődje is lehet. A lap ugyanakkor arra is rámutat, hogy a kérdéses viszontbiztosítási ügyletek megkötése éppen arra az időszakra vezethető vissza, amikor a pénzügyi felügyelet kiemelten foglalkozott a biztosítótársasággal, amelynek az RCA-piacon 2,5 millió ügyfele volt a működési engedély visszavonásának pillanatában.

Cégcsoporton belül kötöttek 1,58 milliárd lejes viszontbiztosítási szerződéseket

Az Euroins Romániát több ízben is figyelmeztették a hatóságok, hogy súlyos hiányosságokat kell megoldania a fizetőképesség terén. A sajtó olyan esetekről is cikkezett a biztosítónál dolgozók elmondásai alapján, amikor az érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) rendelkező ügyfelek káreseményei egyszerűen nem jelentek meg a társaság könyvelésében, ami gyakorlatilag azzal egyenértékű, mintha tudomást sem vettek volna róluk. A pénzügyi felügyeleti hatóság vezetősége egyébként ezeket a sajtóértesüléseket utólag részben visszaigazolta. Ahogy azoknak a piaci pletykáknak a valóságtartalma is visszaigazolást nyert, amelyek szerint a pénzügyi felügyelet már korábban arra figyelmeztette az Euroins Románia tulajdonosait, hogy nagyságrendileg 400 millió euró hiányzik ahhoz a biztosítónak, hogy megfeleljen a fizetéképességgel kapcsolatos minimális elvárásoknak.

Az Euroins ebben a kontextusban viszonylag nagy meglepetést okozott azzal, amikor a közbeszédben egyre inkább témává váló helyzetükre való reakcióként február 17-én bejelentették, hogy máris megoldották a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság által jelzett összes problémát egy viszontbiztosítási szerződés aláírásával. A gond csak az volt, hogy a biztosítási piacon ugyan tényleg nagy szerepe van az ilyen viszontbiztosítási megoldásoknak, ezt a szerződést az Euroins házon belül kötötte, a cikk elején már említett EIG Re viszontbiztosítóval. A Libertateának nyilatkozó biztosítási szakértő, Daniel Ghervase szerint az ügylet gyakorlatilag csak egy célt szolgált, hogy a Romániában működő biztosítótársaság eszközállományát Bulgáriába mentsék át.

Ezek súlyos állítások, amelyeket a Libertatea szerint több dokumentum mellett a vállalathoz közeli forrásaik is alátámasztottak például azzal az információval, hogy a társaság a szerződés megkötése után gyakorlatilag pénz nélkül maradt – ezeket az információkat viszont a hatóságok az információk bizalmas jellegére hivatkozva nem erősítették meg, de erre még visszatérünk.

Ami viszont a kiszivárgó dokumentumokból kiderült, hogy a február 9-én keltezett viszontbiztosítási megállapodás szerint a romániai biztosító 855 millió lej értékű készpénzt és egyéb pénzügyi eszközöket fizetett az EIG Re viszontbiztosítónak, ez az összeg még kiegészül 732 millió lej értékben viszontbiztosításból származó követelésekkel.

A Libertateához került dokumentumok szerint tehát az Euroins különböző pénzügyi eszközök révén 1,58 milliárd lej értékű szerződést kötött egy olyan céggel, amely ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozik.

A lap azt a megkötött szerződés mellékletében található információk alapján írja, hogy főleg bolgár befektetési alapoknál tartott befektetési jegyek voltak részei a megállapodásnak (ezek olyan részvényeket tartottak, mint a BGI Group, Synthetice, Varengold Bank stb.), emellett olyan kötvények is, mint a saját anyacégük, az Eurohold, a Bulgarian Airways, a BG invest Properties vagy a Holding Varna AD kötvényei.

A szerződésnek ráadásul van egy nagyon fontos pontja is – hívja fel a figyelmet a Libertatea –, amely szerint abban az esetben, ha az Euroins vagyonfelügyeletét más veszi át, akkor megszűnik a két fél egymással szembeni kötelezettsége. A lap szerint ez egyet jelent azzal, hogy

a viszontbiztosítási szerződésben szereplő 1,58 milliárd lej értékű eszközök maradnak Bulgáriában.

A Libertatea oknyomozó cikke megjegyzi, hogy ugyan szerettek volna kérdéseket feltenni az Eurohold vezetőségének a kérdéses megállapodásokkal kapcsolatban, de a lap újságíróit a biztosítási társaság még a saját sajtótájékoztatóiról is kitiltotta azzal az érvvel, hogy olyan szervezet részei, amelyek az Euroinst vették célkeresztbe. A társaság vezetősége amúgy sem volt visszafogott a nyilatkozatok terén: március 17-én, az Euroins Románia működési engedélyének megvonása napján kijelentették: szerintük a biztosító ellenséges felvásárlása zajlik.

A felügyeleti hatóság is beismeri, hogy nincs rendben a megállapodás

A Libertatea a pénzügyi felügyeletet is megkereste az ügyben, amely az újságírók kérdésére azt a hivatalos választ adta, hogy az Euroins Románia és az EIG Re között megkötött viszontbiztosítási szerződésről a társaság nem konzultált a hatósággal még a szoros ellenőrzések ellenére sem, a hatóság a megállapodásról utólag szerzett tudomást. „A társaság által közölt, az eszközök átruházásával kapcsolatos megállapodásról szóló információk elemzése után az ASF magyarázatot kért a társaságtól olyan eszközöknek az átutalásáról az EIG Re viszontbiztosítónak, amelyek esetében bizonyos rendellenességeket állapítottunk meg az értékapírok számát és értékét illetően” – áll a válaszban, amely arra is kitér, hogy elrendelte az Euroins Románia felügyeletét átvevő Bizosítási Garanciaalap (FGA) számára, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal felmondják az EIG Re-vel kötött szerződést, és tegyenek meg mindent annak érdekében is, hogy visszaszerezzék a kérdéses pénzügyi eszközöket.

Az ASF elnöke már a parlament összevont szakbizottságai előtti meghallgatáson is kifejtette, hogy az Euroins Románia által a saját cégcsoporton belül megkötött viszontbiztosítási megállapodás nem jelenthetett megoldást a romániai piacon működő biztosító pénzügyi problémáira. Nicu Marcu az említett meghallgatáson „csalásnak” nevezte az Euroins ügyleteit.

A Libertatea megkereste az Euroins vagyonkezelését átvevő Bizotsítási Garanciaalapot (FGA) azzal a kérdéssel, hogy milyen jellegű, és mekkora pénzügyi eszközállományt találtak az Euroins számláin, de az intézmény arra hivatkozva nem válaszolt a kérdésre, hogy az információk bizalmas jellegűek. A lap ugyanakkor éppen az FGA-tól származó belső információkból úgy tudja, hogy az Euroins számláink „extrém kevés” pénz van. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a garanciaalapnak akár plusz forrásokra is szüksége lehet a kormánytól annak érdekében, hogy a szükséges kártérítéseket kifizethessék az ügyfeleknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!