Sikerrel járt Iohannis: az Európai Bizottság több pénzt ad az ukrán gabona miatt rosszul járt gazdáknak

2023. március 24. – 13:49

Sikerrel járt Iohannis: az Európai Bizottság több pénzt ad az ukrán gabona miatt rosszul járt gazdáknak
Gabonaaratás Odesszában, 2022. júliusában – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem elegendő az a támogatás, amelyet azoknak az országoknak a gazdái kapnak, akikeket hátrányosan érintett a háború sújtotta Ukrajnából kiszabadított jelentős gabonamennyiség, ezért növelni fogják a hozzájárulás mértékét – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács ülését követően. Ahogy arról beszámoltunk, a találkozó előtt éppen Klaus Iohannis államfő jelentette ki, hogy az Európai Unió által a „hatalmas áldozatokat” hozó gazdáknak fizetett kártérítéssel messze nem elégedettek.

„Szeretném kiemelni azoknak a szolidaritási folyosóknak a nagy sikerét, amelyek lehetővé tették, hogy Ukrajna nagy mennyiségben exportálni tudjon gabonát és más mezőgazdasági termékeket. Nagyon fontos – és beszéltünk is erről –, hogy támogassuk a gazdáinkat az Európai Unióban, akiknek szembe kellett nézniük az intézkedés piaci következményeivel. Jelenleg nagy mennyiségű gabona érkezik az európai piacra, ennek pedig hatása van az árak alakulására. Azok a frontországok, amelyek ebben a tekintetben a legtöbbet segítik, nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Első lépésként több mint 56 millió eurót mozgósítottunk a vészhelyzeti mezőgazdasági tartalékból. Ez ugyanakkor nem elég, ami nagyon világossá vált a találkozón. Ezért hálás vagyok Romániának, hogy indítványozta a támogatási összeg emelését a frontországok számára” – nyilatkozta Ursula von der Leyen az ülést követően.

Iohannisnak az Európai Tanács ülése előtt megfogalmazott kritikája tehát úgy tűnik célt ért. Az államfő még az ülést megelőzően úgy nyilatkozott: „Az Európai Bizottságnak szem előtt kellett volna tartania, hogy hatalmas áldozatokat hoztunk az ukrán gabonaexport megkönnyítéséért. Nem tette. Nem tudom, miért nem, de majd kiderül. Sajnálatos, hogy az ilyen ultrabürokratikus megközelítések megkérdőjelezik az Európai Bizottság jóhiszeműségét.”

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn jelentette be, hogy összesen 56,3 millió eurós pénzügyi segítséget nyújt a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. Ebből Lengyelország 29,5 millió eurót, Bulgária 16,75 millió eurót, Románia pedig 10,05 millió eurót kap. A hazai gazdaszervezetek „nevetségesen csekélynek” nevezték az összeget, akárcsak Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki a döntés felülvizsgálatára kérte Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztost.

A téma kapcsán Iohannis rámutatott, ennek a segélynek az esetében az volt az eljárás, hogy a mezőgazdasági minisztérium elküldte a szükséges adatokat az Európai Bizottságnak, amely tárgyalások nélkül, egy képlet alapján megszabta az egyes tagállamoknak járó támogatás összegét. „Előfordulhat, hogy a minisztérium nem gondolta át kellőképpen az elküldött adatokat, de jómagam nem láttam ezeket, így nem szeretném kommentálni” – fogalmazott. Ugyanakkor hozzátette, azt is furcsának tartja, hogy az EB pusztán egy képlet alapján hozta meg a döntést, semmiféle egyeztetésre nem került sor az érintett tagállamokkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!