Még szerződése sincs a brassói repülőtérrel, hogy fog így budapesti járatokat indítani a Dan Air?

2023. március 23. – 16:10

Még szerződése sincs a brassói repülőtérrel, hogy fog így budapesti járatokat indítani a Dan Air?
A brassói repülőtér – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten kapta fel a sajtó a hírt, hogy egy eddig ismeretlen nevű román légitársaság több járatot indítana a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről európai nagyvárosokba, köztük például Budapestre is. Ez a fejlemény rengeteg székelyföldi számára lenne egy kényelmes lehetőség, viszont Adrian Veștea, a Brassó Megyei Tanács elnöke egyelőre nem erősítette meg, hogy ez valóban így is lesz. A részletekről Jakab István Barnát, a Kovászna Megyei Tanács alelnökét kérdeztük.

Adrian Veștea, a Brassó Megyei Tanács elnöke kedden a brassói közrádió meghívottja volt, itt beszélt többek között arról, hogy őt is meglepetésként érte a hír, miszerint a Dan Air légitársaság 2023 júniusától nyolc rendszeres járatot indítana a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről több európai nagyvárosba, köztük Budapestre is. Veștea szerint mindenféle előzetes egyeztetés nélkül került ki a hír, pedig úgy szokás, hogy a menetrend szerinti járatokat a repülőtér igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatókon szokták hivatalosan bejelenteni.

A megyei tanács elnöke itt kifejti még, hogy természetesen több európai nagyvárosba lesznek járatok a brassói reptérről, azonban még jelenleg is zajlanak a tárgyalások, párhuzamosan több légitársasággal. „Amint hallhatják, igyekeztem a legvisszafogottabban fogalmazni, mert felelősségteljes ember vagyok és nem dobok ki mindenféle információt a közbeszédbe. Minden fejleménnyel majd a megfelelő időben jelentkezünk” – hangsúlyozta az elöljáró.

A bizonytalanság onnan ered, hogy a Dan Airnek még nincs szerződése a repülőtérrel – mondta el Jakab István Barna repülőmérnök, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, akit arra kértünk, hogy tisztázza: mennyire lehet komolyan venni a légitársaság szándékairól kikerült híreket, lévén, rengeteg székelyföldi utast érintene, ha hetente két járat is indulna Brassóból Budapestre.

„Egy légitársaságnak joga van bejelenteni, hogy bizonyos időponttól kezdődően milyen járatokat szándékozik indítani, akár több repülőteret is érintve” – jelentette ki, utalva arra, hogy nemrég kiderült, a bukaresti Otopeni repülőtérről is indítanának 12 menetrendszerinti járatot.

Jakab szerint az útvonalak teljes mértékben a légitársaságok ajánlataitól függnek. Ha egy ilyen cég bejelentést tesz bizonyos menetrendszerinti járatokról, azt követően van lehetőségük még átbeszélni a részleteket és szerződést aláírni a repülőtérrel. Az alelnök szerint itt inkább az a kérdés, hogy milyen leszállási árat tudnak kilobbizni a reptér képviselőivel, mert ezek a légitársaságok értelemszerűen nem ingyen üzemelnek a repülőtereknél.

„Elméletileg belefér az is, ha június 15-ig (az eddigi információk szerint ekkor nyitják meg a brassói repülőteret – szerk. megj.) tartanak a tárgyalások és csak akkor írnak alá szerződést, ettől függetlenül a társaságnak joga van hozzá, hogy már azelőtt elkezdje árusítani a jegyeit. Amíg azonban nincs meg az aláírás mindkét fél részéről, a Dan Air által indított járatokról nem nyilatkozhatnak hivatalosan sem a megyei tanács, sem a repülőtér részéről. Itt nagyjából erről van szó” – ecsetelte Jakab István.

„Én arra számítok, hogy hamarosan meg fog történni a szerződéskötés a Dan Air és a repülőtér képviselői között. Ha ez megvan, lesz hivatalos bejelentés is. Tehát rendben van, ami történt, csak ki kell várni a folytatást” – mondta el megkeresésünkre a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, miután azt is felvetettük, hogy a Dan Air szándékairól még a légitársaság részéről sem érkezett hivatalosnak vehető tájékoztatás.

„Én optimistán állok a dologhoz. Azt is tudom, hogy több légitársaság is érdeklődik, a Wizz Air, a Lufthansa Group is. Arra nincs rálátásom, hogy milyen fázisban állnak, de amennyire én tudom, még a lengyel állami légitársasággal, a LOT Polish Airlines-szal is egyeztettek. Ezek közül egyedül a Dan Air részéről érkeztek hírek.

Úgy látom, hogy a médiának csak úgy nem szokás ilyen híreket kiszivárogtatni, mert ha kiderül, hogy hazudtak, akkor nagyon szétszedik őket. Szerintem komolyan gondolják. Ha ez nem így van, akkor az már teljes mértékben az ő felelősségük”

– magyarázta Jakab.

Hogyan dől el, hogy egy várhatóan keresett útvonalat melyik légitársaság fogja működtetni?

„Mivel ez egy új repülőtér, kicsit másképp működik a lobbizás, mint a rég bejáratott, népszerű repülőtereknél. Utóbbiaknál harcolni kell a jó célpontokért és a jó időpontokért. Itt Brassóban úgy működik, hogy aki hamarabb köt szerződést, azé lesz a hely” – mutatott rá a szakember, aki kifejtette: a légitársaságok akkor jönnek az ajánlatokkal, ha az adataik és statisztikáik szerint nyereséges lesz számukra Brassóból járatot indítani.

„Ők azt nagyon jól tudják, hogy egyes desztinációkba honnan érdeklődnek inkább az emberek. És az örök érvényű dolog, hogy az utasok arra a reptérre fognak menni, amely a legközelebb esik hozzájuk” – fejtette ki.

A Dan Air repülőgépe Romániában – Fotó: Dan Air Facebook-oldala
A Dan Air repülőgépe Romániában – Fotó: Dan Air Facebook-oldala

Felvetésünkre azt is elmondta, hogy szerinte a brassói reptér nem fogja elszívni a marosvásárhelyi reptér forgalmát (ahonnan jelenleg heti öt járat indul Budapestre), bár hozzátette: ezzel kapcsolatban nincsenek biztos adatai, csak feltételezések.

„Nem lehet előre megmondani, hogy mennyire befolyásolják egymást. A repülőterek forgalma a célpontoktól és az időzítéstől függ. Maradjunk csak a budapesti járatoknál: tegyük fel, ha valaki épp csütörtökön kénytelen utazni Budapestre, akkor nem várja meg, amíg Brassóból vasárnap indul járat, hanem felutazik Marosvásárhelyre” – példálózott. Jakab szerint egyébként Romániában a repülős utazások aránya (a koronavírus-járvány időszakát leszámítva) személyenként 1 repülés/év, ez pedig körülbelül az uniós átlagnak a felét teszi ki. Elmondása szerint ezen a téren felívelésre lehet számítani, azaz, egyre több romániai lakos fog érdeklődni a repülős utazások iránt, ezért sem gondolja, hogy a brassói repülőtér jelenléte negatív hatással lenne a marosvásárhelyi repülőtérre.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy a környezetvédők által erősen kritizált Brassó-Bukarest járat csak ötlet szintjén merült fel kisebb légitársaságok szintjén, ezen a téren azonban semmi előrehaladás nem történt. De ugyanúgy a Brassó-Kolozsvár útvonalról sincsenek konkrétumok.

„Személyesen én sem hallottam korábban a Dan Airről, viszont mint repülési szakember bizton állíthatom, hogy nagyon komoly vizsgálatokon mennek át azok a légitársaságok, akik a romániai légi hatóságtól engedélyt kapnak. A pénzügyi helyzetétől függetlenül (a cégjegyzékben található információk alapján tetemes tartozásaik vannak), a biztonsági feltételek teljesítése nélkül nem lenne lehetőségük arra, hogy járatok beindításán gondolkodjanak” – összegezte Jakab István Barna.

Mit lehet tudni a Dan Air légitársaságról?

A Dan Air-t 2017-ben hozta létre Dan Iuhas pilóta. A cégjegyzék szerint a vállalatot eredetileg Just Us Air néven alapították, ezt keresztelték át nemrég Dan Airre. A társaság mögött a Wab Aero Services Kft. áll, amelynek egy bizonyos Matt Ian David az adminisztrátora. A Boardingpass szerint a cég tulajdonában álló három Airbus A320-asra, valamint egy Airbus A330-asra már a Dan Air logót festették fel. A flottájához tartozó Airbus A319-est jelenleg az Air Serbia használja.

A Dan Air megalakulása óta több európai és közel-keleti légitársasággal működik együtt, ilyenek például az Air Serbia, a Transavia, a Wizz Air stb.

Az eddigi információk alapján, a Brassó-Vidombák repülőtérről a következő járatok beindítását tervezik:

  • Brassó – Barcelona – Brassó (minden kedden);
  • Brassó – Brüsszel – Brassó (minden szerdán);
  • Brassó – Budapest – Brassó (minden kedden és vasárnap);
  • Brassó – London – Brassó (minden pénteken);
  • Brassó – Milánó – Brassó (minden hétfőn);
  • Brassó – München – Brassó (minden szombaton);
  • Brassó – Nürnberg – Brassó (minden csütörtökön);
  • Brassó – Stuttgart – Brassó (minden csütörtökön).

A sajtóban megjelent információkkal szinte egyidőben indítottak Facebook és Instagram fiókot is, a weboldaluk azonban egyelőre nem üzemképes, csak egy visszaszámláló van beállítva, ami mindig más időt jelez egy nagy bejelentést ígérve.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!