A pénzügyminisztérium visszavág: mégis fog szolidaritási adót fizetni az OMV Petrom?

2023. március 21. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

A saját forrásból kitermelt nyersolaj feldolgozásából származó kőolajszármazékok értékesítése utáni üzleti forgalmat is figyelembe fogja venni a pénzügyminisztérium akkor, amikor meghatározza egy energetikai cég esetében, hogy az köteles-e úgynevezett szolidaritási adót fizetni. A pénzügyminisztérium által alkalmazott módszertant a Profit.ro szerint az Európai Bizottság is jóváhagyta.

A látszólag technikai jellegű döntés hatalmas jelentőségét az adja, hogy jó eséllyel hatása lesz arra a vitára, ami a kormány és az OMV Petrom között alakult ki. Ahogy arról már többször is írtunk, az osztrák többségi tulajdonban lévő energiapari vállalat januárban egy tőzsdei közleményben azt írta a részvényeseknek, hogy számításaik szerint őket nem fogja érinteni a többletadó.

A kormány december végén fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy különadót vetnek ki minden olyan kőolaj-, földgáz- és finomítói ágazatban működő vállalatra, amelynek a nyeresége 2022-ben és 2023-ban 20%-kal meghaladja a 2018 és 2021 között realizált nyereség átlagát. Azok a vállalatok, amelyek ebbe a kategóriába esnek, a törvény szerint 60%-os szolidaritási adót kell fizessenek a 2018-2021-es időszak átlagnyereségét 20%-kal meghaladó nyereség összegére. A jogszabály szerint az adó befizetésére június 25-ig kerülne sor, az összeg pedig egy úgynevezett szolidaritási alapba kerülne, amiből az állam az energiafogyasztók támogatását, a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat vagy fogyasztás csökkenését elősegítő programokat finanszírozhatna.

Az OMV Petrom viszont a fentebb említett közleményben azzal érvel, hogy ők nem esnek a sürgősségi kormányrendelet hatálya alá, mivel a 2022-es üzleti forgalmuknak kevesebb mint 75%-a származott kőolaj- és földgázkitermelésből, illetve kőolajfinomításból, köszönhetően annak, hogy a vállalat kereskedelmi tevékenysége jelentősen nőtt a szóban forgó évben.

A pénzügyminisztérium által alkalmazott módszertan viszont éppen azért teremt új helyzetet, mert

ha a saját kitermelésből származó kőolajszármazékokat is figyelembe veszik az üzleti forgalommal kapcsolatos előírás ellenőrzésénél, akkor könnyen lehet, hogy az OMV Petrom is a jogszabály hatálya alá esik, és jókora összeget lesz kénytelen befizetni az államkasszába.

Ezzel kapcsolatban viszont csak a pénzügyi beszámolók nyilvánosságra kerülése után lesznek hivatalos információk.

Az OMV Petrom és a kormány közti feszültségek több aspektusáról is írtunk már, itt a Schengenhez való csatlakozásról, itt a kitermelésre váró, az OMV Petrom tulajdonában lévő Neptun Deep földgázmezővel kapcsolatos vonatkozásokra is kitértünk.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!