Tengeri szélfarmokat és úszó napelemparkokat építene a Hidroelectrica és a Masdar

2023. március 21. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg a Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar – jelentette be a főként vízerőműveket működtető román állami vállalat.

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá, Klaus Iohannis államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében – írja az MTI.

A 187 vízierőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkező, a hazai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát szolgáltató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát – és nem utolsósorban tőkeerejét – akarja a beruházások számára megnyerni – magyarázta Bodgan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat közleménye szerint a Masdar 40 ország megújuló energia projektjei megvalósításában vett részt az utóbbi 16 évben, és mintegy 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt eddig be.

A Hidroelectrica és a Masdar a Dunán és az Olton építene napelemparkokat, előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízierőműnél, utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) község területén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!