Átláthatóbb gázszámlák kiadására kötelezi a szolgáltatókat az ANRE

2023. március 17. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

A gázszolgáltatók ügyfeleinek jogait bővítő és a gázszámlát leegyszerűsítő rendeleteket hozott csütörtökön az Országos Energiaszabályzó Hatóság (ANRE), írja az Agerpres.

A közlemény szerint az új előírások részletezik azokat az adatokat, amelyeket a gázszolgáltatók ajánlatának és a gázszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell, beleértve a végső ár összetevőinek feltüntetését, illetve rögzítik a számlákon kötelezően feltüntetendő információkat.

Az ANRE szerint az új típusú gázszámlát úgy alakították ki, hogy

a szolgáltató ügyfele könnyen megérthesse, mekkora volt a fogyasztása és mennyit kell fizetnie érte.

A számla első oldalán a következő információk szerepelnek: az ügyfél és a szolgáltató azonosító adatai és elérhetőségei, a szerződés megszűnésének időpontja, ha a szerződést határozott időtartamra kötötték, a számla száma és kiállításának időpontja, a számlázási időszak kezdő és záró dátuma, a kiszámlázott gázfogyasztás, a fizetési határidő, a fennálló fizetési kötelezettségek, ha léteznek, és a fizetendő teljes összeg áfával együtt.

A számla második oldala a fizetendő összeg összetevőit részletezi. A mellékletek olyan információkat tartalmaznak, amelyek nem a számlázáshoz kapcsolódnak, de a végső fogyasztó számára hasznosak lehetnek a gázszolgáltatási szerződés időtartama alatt. A mellékleteken tünteti fel a szolgáltató azokat az információkat is, amelyek a fogyasztó számára átfogó képet adnak a tényleges fogyasztásról és a földgázszolgáltatás aktuális költségeiről.

Ugyanakkor az új szabályok szerint, ha a szolgáltató a számlát a szerződésben előírt vagy a hatályos rendelkezésekben megszabott számlázási időszaknál hosszabb időszakra állítja ki, akkor köteles késedelmi díj felszámítása nélkül részletfizetési lehetőséget biztosítani a fogyasztónak legalább a számlázási időszakkal megegyező időtartamra.

Az ANRE közlése szerint további előírás, hogy a szolgáltatók kérésre kötelesek legalább 3 hónapos vagy megegyezés szerinti részletfizetési lehetőséget biztosítani a kiszolgáltatott fogyasztóknak minősülő ügyfeleknek, számlázási panaszok esetén pedig az ügyfelek a panaszuk elbírálásig nem kötelesek fizetni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!