Átláthatóbb gázszámlák kiadására kötelezi a szolgáltatókat az ANRE

2023. március 17. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

A gázszolgáltatók ügyfeleinek jogait bővítő és a gázszámlát leegyszerűsítő rendeleteket hozott csütörtökön az Országos Energiaszabályzó Hatóság (ANRE), írja az Agerpres.

A közlemény szerint az új előírások részletezik azokat az adatokat, amelyeket a gázszolgáltatók ajánlatának és a gázszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell, beleértve a végső ár összetevőinek feltüntetését, illetve rögzítik a számlákon kötelezően feltüntetendő információkat.

Az ANRE szerint az új típusú gázszámlát úgy alakították ki, hogy

a szolgáltató ügyfele könnyen megérthesse, mekkora volt a fogyasztása és mennyit kell fizetnie érte.

A számla első oldalán a következő információk szerepelnek: az ügyfél és a szolgáltató azonosító adatai és elérhetőségei, a szerződés megszűnésének időpontja, ha a szerződést határozott időtartamra kötötték, a számla száma és kiállításának időpontja, a számlázási időszak kezdő és záró dátuma, a kiszámlázott gázfogyasztás, a fizetési határidő, a fennálló fizetési kötelezettségek, ha léteznek, és a fizetendő teljes összeg áfával együtt.

A számla második oldala a fizetendő összeg összetevőit részletezi. A mellékletek olyan információkat tartalmaznak, amelyek nem a számlázáshoz kapcsolódnak, de a végső fogyasztó számára hasznosak lehetnek a gázszolgáltatási szerződés időtartama alatt. A mellékleteken tünteti fel a szolgáltató azokat az információkat is, amelyek a fogyasztó számára átfogó képet adnak a tényleges fogyasztásról és a földgázszolgáltatás aktuális költségeiről.

Ugyanakkor az új szabályok szerint, ha a szolgáltató a számlát a szerződésben előírt vagy a hatályos rendelkezésekben megszabott számlázási időszaknál hosszabb időszakra állítja ki, akkor köteles késedelmi díj felszámítása nélkül részletfizetési lehetőséget biztosítani a fogyasztónak legalább a számlázási időszakkal megegyező időtartamra.

Az ANRE közlése szerint további előírás, hogy a szolgáltatók kérésre kötelesek legalább 3 hónapos vagy megegyezés szerinti részletfizetési lehetőséget biztosítani a kiszolgáltatott fogyasztóknak minősülő ügyfeleknek, számlázási panaszok esetén pedig az ügyfelek a panaszuk elbírálásig nem kötelesek fizetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!