Piaci források szerint megvonják az Euroins biztosító működési engedélyét, 2,5 millió ügyfél jár pórul

2023. március 17. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Piaci forrásokra hivatkozva több lap is arról számol be, hogy a hazai biztosítási piacot is ellenőrző pénzügyi felügyelet megvonta az Euroins biztosító működési engedélyét. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac legnagyobb romániai játékosának már régóta pénzügyi gondjai vannak, a hatóság döntésére számítottak egyrészt a piaci szereplők, másrészt a politikai szféra is. A döntést ugyanakkor egyelőre a pénzügyi felügyeleti hatóság nem erősítette meg.

A Libertatea és az Economedia egybehangzóan állítja, hogy piaci forrásaik szerint a hatóság már csütörtökön este a működési engedély visszavonásáról határozott, a döntést pedig hivatalosan pénteken fogják közölni. Az Euroins vezetősége sem kapott még hivatalos tájékoztatást, a vállalat addig nem is kívánta kommentálni az ügyet.

A görög Eurohold csoporthoz tartozó Euroins biztosító Romániában körülbelül 2,5 millió ügyféllel rendelkezik, de a román társaság esetleges csődje még a bolgár piacra is hatással lehet.

Amennyiben beigazolódnak az értesülések, és a pénzügyi felügyelet valóban bejelenti, hogy megvonja a társaság működési engedélyét, akkor a következő napokban a csődeljárást is elindíthatja.

Ebben az esetben az ügyfelek helyzetét azzal kezelik, hogy a Bizosítási Garanciaalap (FGA) átveszi az Euroins kötelezettségeit, és megkezdődik a kárrendezés.

Rövid időn belül ez lehet a második jelentős csőd a romániai biztosítási piacon. 2021 őszén a City Insurance működési engedélyét vonták meg és indították el ellene a csődeljárást. A gond akkor is az volt, hogy a biztosító pénzügyi helyzete nem felelt meg a fizetőképességgel kapcsolatos rendelkezéseknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!