Piaci források szerint megvonják az Euroins biztosító működési engedélyét, 2,5 millió ügyfél jár pórul

2023. március 17. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Piaci forrásokra hivatkozva több lap is arról számol be, hogy a hazai biztosítási piacot is ellenőrző pénzügyi felügyelet megvonta az Euroins biztosító működési engedélyét. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac legnagyobb romániai játékosának már régóta pénzügyi gondjai vannak, a hatóság döntésére számítottak egyrészt a piaci szereplők, másrészt a politikai szféra is. A döntést ugyanakkor egyelőre a pénzügyi felügyeleti hatóság nem erősítette meg.

A Libertatea és az Economedia egybehangzóan állítja, hogy piaci forrásaik szerint a hatóság már csütörtökön este a működési engedély visszavonásáról határozott, a döntést pedig hivatalosan pénteken fogják közölni. Az Euroins vezetősége sem kapott még hivatalos tájékoztatást, a vállalat addig nem is kívánta kommentálni az ügyet.

A görög Eurohold csoporthoz tartozó Euroins biztosító Romániában körülbelül 2,5 millió ügyféllel rendelkezik, de a román társaság esetleges csődje még a bolgár piacra is hatással lehet.

Amennyiben beigazolódnak az értesülések, és a pénzügyi felügyelet valóban bejelenti, hogy megvonja a társaság működési engedélyét, akkor a következő napokban a csődeljárást is elindíthatja.

Ebben az esetben az ügyfelek helyzetét azzal kezelik, hogy a Bizosítási Garanciaalap (FGA) átveszi az Euroins kötelezettségeit, és megkezdődik a kárrendezés.

Rövid időn belül ez lehet a második jelentős csőd a romániai biztosítási piacon. 2021 őszén a City Insurance működési engedélyét vonták meg és indították el ellene a csődeljárást. A gond akkor is az volt, hogy a biztosító pénzügyi helyzete nem felelt meg a fizetőképességgel kapcsolatos rendelkezéseknek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!