Bemutatkozott Eva is, aki virtuális asszisztensként az energiaszolgáltatók lecserélésében segít

2023. március 16. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Eva névre hallgató virtuális asszisztenst indít az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) azzal a céllal, hogy plusz segítséget kapjanak az energiafogyasztók a villamos energia vagy földgáz szolgáltató leváltásában.

A virtuális asszisztens a POSF nevű (a név tulajdonképpen a Szolgáltatóváltás Online Platformja megnevezés román nyelvű verziójából jön) felületen érhető el, ahol a hatóság nem csak a szolgáltató leváltásának elindítását teszi lehetővé elvileg a folyamat megkezdését követő 24 órán belül, hanem a különböző energiakereskedők ajánlatait is összehasonlíthatóvá teszi.

A felület itt érhető el, a virtuális asszisztenst mi is kipróbáltuk. Ahogy egy frissen üzembe állított hasonló megoldásnál arra számítani lehet, a komplexebb kérdéseknél még zavarba jön, és az ilyenkor bevett „még tanulok” üzenettel válaszol. Azt a feladatát viszont mindenképp jól teljesíti, hogy pontszerűen segít végigmenni azokon a lépéseken, amelyeket a végfogyasztónak meg kell tenni akkor, amikor bármilyen okból szolgáltatót szeretne váltani.

A mesterséges intelligencián alapuló mindenféle megoldások mostanában nagyon trendik – elég csak Ionra gondolni. Az ANRE-nél viszont nem igazán tolták túl az Evával kapcsolatos vizuális anyagok gyártását, az egészet az alábbi fotóval jelentették be. A képen Dumitru Chiriță ANRE-elnök az Eva létrehozását lehetővé tevő EU-s projekt háromsoros címére mutat éppen. Persze rögtön adja magát az a megjegyzés is, hogy az nem feltétlen baj, ha a szakhatóság a kreatív energiáit inkább a virtuális asszisztens funkcióinak fejlesztésére fordítja.

Dumitru Chiriță ANRE-elnök – Foto: ANRE
Dumitru Chiriță ANRE-elnök – Foto: ANRE

Az ANRE közleménye leszögezi, az Eva mögötti intelligens rendszer lehetővé teszi a folyamatos tanulást a fogyasztók által feltett kérdések alapján annak érdekében, hogy még a specifikus kérdésekre is választ tudjon adni. A rendszer emellett a hatóság szerint arra is jó, hogy a felmerülő kérdésekre használati útmutatókat és oktatóanyagokat bocsásson rendelkezésre.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!