Bemutatkozott Eva is, aki virtuális asszisztensként az energiaszolgáltatók lecserélésében segít

2023. március 16. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Eva névre hallgató virtuális asszisztenst indít az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) azzal a céllal, hogy plusz segítséget kapjanak az energiafogyasztók a villamos energia vagy földgáz szolgáltató leváltásában.

A virtuális asszisztens a POSF nevű (a név tulajdonképpen a Szolgáltatóváltás Online Platformja megnevezés román nyelvű verziójából jön) felületen érhető el, ahol a hatóság nem csak a szolgáltató leváltásának elindítását teszi lehetővé elvileg a folyamat megkezdését követő 24 órán belül, hanem a különböző energiakereskedők ajánlatait is összehasonlíthatóvá teszi.

A felület itt érhető el, a virtuális asszisztenst mi is kipróbáltuk. Ahogy egy frissen üzembe állított hasonló megoldásnál arra számítani lehet, a komplexebb kérdéseknél még zavarba jön, és az ilyenkor bevett „még tanulok” üzenettel válaszol. Azt a feladatát viszont mindenképp jól teljesíti, hogy pontszerűen segít végigmenni azokon a lépéseken, amelyeket a végfogyasztónak meg kell tenni akkor, amikor bármilyen okból szolgáltatót szeretne váltani.

A mesterséges intelligencián alapuló mindenféle megoldások mostanában nagyon trendik – elég csak Ionra gondolni. Az ANRE-nél viszont nem igazán tolták túl az Evával kapcsolatos vizuális anyagok gyártását, az egészet az alábbi fotóval jelentették be. A képen Dumitru Chiriță ANRE-elnök az Eva létrehozását lehetővé tevő EU-s projekt háromsoros címére mutat éppen. Persze rögtön adja magát az a megjegyzés is, hogy az nem feltétlen baj, ha a szakhatóság a kreatív energiáit inkább a virtuális asszisztens funkcióinak fejlesztésére fordítja.

Dumitru Chiriță ANRE-elnök – Foto: ANRE
Dumitru Chiriță ANRE-elnök – Foto: ANRE

Az ANRE közleménye leszögezi, az Eva mögötti intelligens rendszer lehetővé teszi a folyamatos tanulást a fogyasztók által feltett kérdések alapján annak érdekében, hogy még a specifikus kérdésekre is választ tudjon adni. A rendszer emellett a hatóság szerint arra is jó, hogy a felmerülő kérdésekre használati útmutatókat és oktatóanyagokat bocsásson rendelkezésre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!