A Credit Suisse 54 milliárd dolláros vészhelyzeti kölcsönt vesz fel a svájci jegybanktól

2023. március 16. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket – írja Telex a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Credit Suisse az első nagy globális bank, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott. Az óriásbank problémái komoly kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban is, hogy a központi bankok képesek lesznek-e agresszív kamatemelésekkel folytatni az infláció elleni küzdelmet.

A Telex emlékeztet, hogy március 9-én pénteken jelentette be a Silicon Valley Bank (SVB), hogy csődbe ment. Az SVB az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja. Az SVB-hez hasonlóan vasárnap bezárták a kriptobizniszben nagyon aktív, ezért különösen veszélyeztetett New York-i Signature Bankot is. A két amerikai bank csődje a héten mélybe küldte a globális bankrészvényeket, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a Lehman Brothers 2008-as csődjéhez hasonlóan az egész világ bankrendszere beleremeghet ezekbe. Hétfő reggel a világ számos tőzsdéjén zuhanásnak indult a bankok részvényárfolyama, ami alól Európa sem volt kivétel – ezt a forint is megérezte.

A Credit Suisse árfolyama március közepére történelmi mélypontra esett, a bank árfolyama szerda estére közel 25 százalékot zuhant.

A 167 éves bank csütörtökön kora reggel közölte, hogy élni fog a svájci jegybanktól való hitelfelvételre vonatkozó opciós jogával 50 milliárd svájci frank (54 milliárd dollár) erejéig, miután a svájci hatóságok szerdán közölték, hogy a Credit Suisse megfelel „a rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó tőke- és likviditási követelményeknek”, és szükség esetén hozzáférhet a központi banki forrásokhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!