A Credit Suisse 54 milliárd dolláros vészhelyzeti kölcsönt vesz fel a svájci jegybanktól

2023. március 16. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket – írja Telex a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A Credit Suisse az első nagy globális bank, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott. Az óriásbank problémái komoly kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban is, hogy a központi bankok képesek lesznek-e agresszív kamatemelésekkel folytatni az infláció elleni küzdelmet.

A Telex emlékeztet, hogy március 9-én pénteken jelentette be a Silicon Valley Bank (SVB), hogy csődbe ment. Az SVB az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja. Az SVB-hez hasonlóan vasárnap bezárták a kriptobizniszben nagyon aktív, ezért különösen veszélyeztetett New York-i Signature Bankot is. A két amerikai bank csődje a héten mélybe küldte a globális bankrészvényeket, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a Lehman Brothers 2008-as csődjéhez hasonlóan az egész világ bankrendszere beleremeghet ezekbe. Hétfő reggel a világ számos tőzsdéjén zuhanásnak indult a bankok részvényárfolyama, ami alól Európa sem volt kivétel – ezt a forint is megérezte.

A Credit Suisse árfolyama március közepére történelmi mélypontra esett, a bank árfolyama szerda estére közel 25 százalékot zuhant.

A 167 éves bank csütörtökön kora reggel közölte, hogy élni fog a svájci jegybanktól való hitelfelvételre vonatkozó opciós jogával 50 milliárd svájci frank (54 milliárd dollár) erejéig, miután a svájci hatóságok szerdán közölték, hogy a Credit Suisse megfelel „a rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó tőke- és likviditási követelményeknek”, és szükség esetén hozzáférhet a központi banki forrásokhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!