Továbbra is ideges a bankpiac: értékének negyedét veszítette el egy nap alatt a Credit Suisse

2023. március 15. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen kereskedési nap közel negyedével zuhant a Credit Suisse tőzsdei árfolyama, miután a második legnagyobb svájci bankként számon tartott hitelintézet egyik legnagyobb részvényese bejelentette, hogy főként szabályozási okok miatt nem tud pénzügyi segítséget nyújtani a pénzintézetnek – írja a Ziarul Financiar. Nem csak a Credit Suisse zuhan, a nagyobb európai bankok mind nyomás alá kerültek, mivel a befektetőknek globálisan komoly aggodalmaik vannak a Silicon Valley Bank összeomlását követően.

Az aggodalom forrása az, hogy az infláció miatt magasabbá váló kamatkörnyezet több fronton is gondot okoz a hitelintézetek számára. Egyrészt a magasabb kamatlábak megnehezíthették sok gazdasági szereplő számára, hogy kifizessék a jelentősen magasabb költségű hiteleiket. Másrészt, váratlanul az is aggodalmat keltett – és tulajdonképpen a speciális területen, a startup világban mozgó Silicon Valley Bank összeomlását is ez okozta –, hogy a kötvénypiacon befektető bankok hirtelen ügyfélroham esetén csak hatalmas veszteségek realizálásával tudnak túladni a kötvényeken annak érdekében, hogy likviditáshoz jussanak. (A kötvénypiacon a magasabb kamatlábak a kötvények árfolyamának csökkenését idézik elő.)

Ugyan a pénzügyi szabályozói hatóságok és pénzintézetek vezetői igyekeznek megnyugtatni a piaci szereplőket azzal kapcsolatban, hogy a Silicon Valley Bank csődje egy speciális eset, de a Credit Suisse árfolyamának rendkívüli zuhanása is azt mutatja, hogy különösen ideges most a piac.

Romániában a hét első két napja viszonylag eseménytelenül zajlott a bukaresti tőzsdén, szerdán délutánra viszont a BET-index 1,6%-os visszaesésben volt, és rosszul szerepeltek a bankrészvények is: a Banca Transilvania 1,84%-os, a részben francia tulajdonban lévő BRD – Groupe Societe Generale viszont 3,23%-os mínuszban is járt. A lej árfolyama nagyobb kilengéseket nem mutatott.

Arról, hogy mi történt Amerikában, amitől az egész pénzügyi világ összerándult, a Telex itt írt részletes összefoglalót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!