Továbbra is ideges a bankpiac: értékének negyedét veszítette el egy nap alatt a Credit Suisse

2023. március 15. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen kereskedési nap közel negyedével zuhant a Credit Suisse tőzsdei árfolyama, miután a második legnagyobb svájci bankként számon tartott hitelintézet egyik legnagyobb részvényese bejelentette, hogy főként szabályozási okok miatt nem tud pénzügyi segítséget nyújtani a pénzintézetnek – írja a Ziarul Financiar. Nem csak a Credit Suisse zuhan, a nagyobb európai bankok mind nyomás alá kerültek, mivel a befektetőknek globálisan komoly aggodalmaik vannak a Silicon Valley Bank összeomlását követően.

Az aggodalom forrása az, hogy az infláció miatt magasabbá váló kamatkörnyezet több fronton is gondot okoz a hitelintézetek számára. Egyrészt a magasabb kamatlábak megnehezíthették sok gazdasági szereplő számára, hogy kifizessék a jelentősen magasabb költségű hiteleiket. Másrészt, váratlanul az is aggodalmat keltett – és tulajdonképpen a speciális területen, a startup világban mozgó Silicon Valley Bank összeomlását is ez okozta –, hogy a kötvénypiacon befektető bankok hirtelen ügyfélroham esetén csak hatalmas veszteségek realizálásával tudnak túladni a kötvényeken annak érdekében, hogy likviditáshoz jussanak. (A kötvénypiacon a magasabb kamatlábak a kötvények árfolyamának csökkenését idézik elő.)

Ugyan a pénzügyi szabályozói hatóságok és pénzintézetek vezetői igyekeznek megnyugtatni a piaci szereplőket azzal kapcsolatban, hogy a Silicon Valley Bank csődje egy speciális eset, de a Credit Suisse árfolyamának rendkívüli zuhanása is azt mutatja, hogy különösen ideges most a piac.

Romániában a hét első két napja viszonylag eseménytelenül zajlott a bukaresti tőzsdén, szerdán délutánra viszont a BET-index 1,6%-os visszaesésben volt, és rosszul szerepeltek a bankrészvények is: a Banca Transilvania 1,84%-os, a részben francia tulajdonban lévő BRD – Groupe Societe Generale viszont 3,23%-os mínuszban is járt. A lej árfolyama nagyobb kilengéseket nem mutatott.

Arról, hogy mi történt Amerikában, amitől az egész pénzügyi világ összerándult, a Telex itt írt részletes összefoglalót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!