Egy görög cég vásárolja meg az Enel romániai érdekeltségeit

2023. március 9. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

A görög Public Power Corp. (PPC) vásárolja meg 1,26 milliárd euróért az olasz Enel csoport 1,9 milliárd euró értékűre becsült romániai érdekeltségeinek 100 százalékát. A kötelező érvényű adásvételi megállapodás aláírásáról csütörtökön számolt be a román média – írja az MTI.

A tranzakciót várhatóan a harmadik negyedévben véglegesítik, miután megszerezték a versenytanács jóváhagyását.

Az Economodia szerint a PPC az Enel Romania megvásárlásával nagyon hamar elérheti azt a célkitűzését, hogy – az olasz csoport portfóliójához tartozó Green Power Romania megszerzése révén – 1 gigawattra (GW) növelje a megújuló energiaforrásokból származó beépített teljesítményét, amellyel piacvezetővé válik Romániában.

A görög közműszolgáltatótól származó értesüléseire hivatkozva a román lap azt írta: a PPC ezzel a beruházással 130 ezer kilométernyi áramelosztó hálózatot szerez, megkétszerezi a rendelkezésére álló megújuló energiaforrás-teljesítményt, 3,2 millió új fogyasztót szerez, és olcsóbban jut energiához, mint Görögországban.

Az Enel adósságait akarja csökkenteni, és tavaly elfogadott stratégiája alapján „jelentős növekedési potenciállal rendelkező országokra” – Olaszországra, Spanyolországra, az Egyesült Államokra, Brazíliára, Chilére és Kolumbiára – akar összpontosítani.

Az olasz energetikai csoport 2005 óta van jelen a román piacon, az ország déli, dél-keleti részében, valamint a Bánságban számít jelentős piaci szereplőnek a villamos energia szolgáltatása és elosztása területén.

Az Enel már csaknem tíz éve távozni akar, miután több ízben jogvitába keveredett az állammal, amellyel a privatizációs szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítéséről, újabban pedig az extraprofit-adó miatt pereskedett. Az Enel 2014-ben jelentette be először, hogy 1,7-1,8 milliárd euróért eladná mindhárom romániai regionális vállalatát, akkor azonban nem talált vevőt a három cég együttes átvétele esetére ígért félmilliárd eurós árkedvezmény ellenére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!