Egy görög cég vásárolja meg az Enel romániai érdekeltségeit

2023. március 9. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

A görög Public Power Corp. (PPC) vásárolja meg 1,26 milliárd euróért az olasz Enel csoport 1,9 milliárd euró értékűre becsült romániai érdekeltségeinek 100 százalékát. A kötelező érvényű adásvételi megállapodás aláírásáról csütörtökön számolt be a román média – írja az MTI.

A tranzakciót várhatóan a harmadik negyedévben véglegesítik, miután megszerezték a versenytanács jóváhagyását.

Az Economodia szerint a PPC az Enel Romania megvásárlásával nagyon hamar elérheti azt a célkitűzését, hogy – az olasz csoport portfóliójához tartozó Green Power Romania megszerzése révén – 1 gigawattra (GW) növelje a megújuló energiaforrásokból származó beépített teljesítményét, amellyel piacvezetővé válik Romániában.

A görög közműszolgáltatótól származó értesüléseire hivatkozva a román lap azt írta: a PPC ezzel a beruházással 130 ezer kilométernyi áramelosztó hálózatot szerez, megkétszerezi a rendelkezésére álló megújuló energiaforrás-teljesítményt, 3,2 millió új fogyasztót szerez, és olcsóbban jut energiához, mint Görögországban.

Az Enel adósságait akarja csökkenteni, és tavaly elfogadott stratégiája alapján „jelentős növekedési potenciállal rendelkező országokra” – Olaszországra, Spanyolországra, az Egyesült Államokra, Brazíliára, Chilére és Kolumbiára – akar összpontosítani.

Az olasz energetikai csoport 2005 óta van jelen a román piacon, az ország déli, dél-keleti részében, valamint a Bánságban számít jelentős piaci szereplőnek a villamos energia szolgáltatása és elosztása területén.

Az Enel már csaknem tíz éve távozni akar, miután több ízben jogvitába keveredett az állammal, amellyel a privatizációs szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítéséről, újabban pedig az extraprofit-adó miatt pereskedett. Az Enel 2014-ben jelentette be először, hogy 1,7-1,8 milliárd euróért eladná mindhárom romániai regionális vállalatát, akkor azonban nem talált vevőt a három cég együttes átvétele esetére ígért félmilliárd eurós árkedvezmény ellenére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!