Harmadával is emelkedhetnek az autóbiztosítási díjak az ASF referencia számai szerint

2023. március 8. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben az évben is számottevően emelkedhet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) díja – írja a Hotnews a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által frissen közzétett referencia értékekre hivatkozva. A hatóság átal közzétett új referenciaszámok szerint – amelyeknek a gyakorlatban csak tájékoztatási szerepe van az ügyfelek és a biztosítótársaságok számára –

éves összehaosnlításban harmadával, bizonyos járműkategóriák esetében pedig 41%-kal emelkedhet a kötelező autóbiztosítások díja 2022 februárjához képest.

Az itt megtekinthető új referenciaszámok szerint a legnagyobb autóbiztosítási díjat azoknak a tulajdonosoknak kell fizetniük, akik 30 évnél fiatalabbak és 2500 köbmétert meghaladó hengerűrtartalmű autót vezetnek. Esetükben az éves RCA-díj összege 4709 lejre emelkedik, ami tavaly augusztushoz képest 14%-os növekedésnek, az előző év februárjához viszonyítva pedig 28%-os drágulásnak felel meg.

A legalacsonyabb referencia értéket az 51-60 év közötti, 1200 köbcentiméternél kisebb hengerűrtartalmú gépjárműtulajdonosok esetén adja meg a hatóság: esetükben 1006 lej az éves referencia díj, ami tavaly augusztushoz képest 17%-os, egy évvel ezelőtthöz képest pedig 32%-os növekedésnek felel meg.

Az új referenciadíjak nagyjából így alakulnak:

  • a 31-40 év közöttiek esetén – az autó méretétől függően – 1114 lej és 1823 lej között;
  • a 41-50 év közöttiek esetén 1076 lej és 2912 lej között.
  • az 51-60 év közöttiek esetén 1006 lej és 2853 lej között;
  • a 60 év felettiek esetén 1036 lej és 2767 lej között.

A hatóság romániai premierként ezúttal az elektromos autók esetén is közölt referencia díjakat: az árak életkortól függően ebben a kategóriában 1397 lej és 2742 lej között alakulnak.

A magánszemélyek mellett ugyanakkor jelentősen nőtt a jogi személyek flottájába tartozó járművek referencia biztosítási díja is.

A vállalati tulajdonban lévő személyautók esetében 1354 lej és 1895 lej közé emelkedett a referencia díj. Egy 16 tonnás szállítási kapacitással rendelkező teherautó esetében viszont az évi 9 ezer lejt is közelíti.

Fontos ugyanakkor, hogy nagy valószínűséggel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán ennél olcsóbb ajánlatokkal is találkozni lehet majd, mert jó eséllyel továbbra is lesznek olyan biztosítótársaságok Romániában, akik továbbra is az alacsonyabb biztosítási díjakkal próbálnak piaci részesedést szerezni maguknak. Az egyik ok, amiért a pénzügyi felügyelet referencia értékeket tesz közzé az, hogy független pénzügyi tanácsadócég bevonásával végezzenek számítást arra vonatkozóan, hogy a káresemények előfordulási valószínűsége és értéke alapján mekkora kellene legyen a biztosítási díjak értéke.

A drasztikusan emelkedő friss referencia díjakat egyébként a hatóság egy meglehetősen kényes pillanatban közölte. A Libertatea úgy tudja, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) éppen a napokban fejezte be a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán piacvezető Euroins fizetőképességéről szóló elemzését, amelynek következtetéseiről ugyan még nem közöltek hivatalos információkat, de a társaság korábbi pénzügyi nehézségei miatt a piaci szereplők aggasztó számokra számítanak.

A Profit.ro gazdasági portál az Euroins egyik részvényesére, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiszivárgott levele alapján azt írja, hogy az intézmény egy független pénzügyi tanácsadócéget kért fel az Euroins helyzetének átvilágítására, a folyamatnak különösen a felülbiztosítási ügyletek lesznek a célkeresztjében. Az EBRD leveléből az is kiderül, hogy támogatni szeretnék az Euróins vezetőségét azon törekvéseikben, hogy 25%-ra csökkentsék a biztosító részesedését az RCA-piacon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!