Ellenőrzésekbe kezd az adóhatóság azoknál a magánszemélyeknél, akiknek az online eladásai meghaladják a havi 1 milliót

2023. március 8. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Adóhatóság (ANAF) olyan magánszemélyeket azonosított, akiknek az online eladásai meghaladják a havi egymillió lejt; ez adócsalásnak minősül, az érintettek ellenőrzésekre számíthatnak – jelentette ki az ANAF elnöke, Lucian Heiuş.

Az ANAF vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a nagy futárszolgálatok által benyújtott nyilatkozatok alapján olyan magánszemélyeket is azonosítottak, akiknek az online eladásai meghaladták a havi egymillió lejt. „Itt egyértelműen adócsalással állunk szemben” – fogalmazott Heiuş. Hozzátette, április elejétől „több tucat” ilyen magánszemélyhez szállnak ki az adóellenőrök.

A téma kapcsán az ANAF elnöke megjegyezte, egy néhány évvel ezelőtt, a Világbank támogatásával készített felmérés arra világított rá, hogy a romániaiak mintegy 60 százaléka természetesnek tartja, hogy ne fizessen adót, „ha megteheti”. Úgy véli, nagy szükség lenne az iskolákban, egyetemeken a pénzügyi oktatásra, hogy a fiatalok megértsék az adófizetés fontosságát. „Meg kell érteniük, hogy nem pusztán jogi, hanem erkölcsi kötelesség is időben befizetni az adókat” – fogalmazott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!