Hatalmas, egymilliárd eurós beruházással épít napelemgyárat egy német vállalat Romániában

2023. március 7. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd eurós beruházással napelemgyárat épít Romániában az AE SOLAR. A német vállalat és a Fekete-tengeri Egyetemek Hálózatának képviselőivel egyeztetett erről hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök – írja az Agerpres.

A gyár kezdetben 2 gigawatt kapacitásnak megfelelő napelemet állít majd elő évente, majd ez 10 gigawattra, az európai szükséglet egyharmadára bővül. A vállalat illetékesei megerősítették, hogy az üzemben még idén elindul a tevékenység.

A kormány keresi a módját a projekt támogatásának akár európai uniós alapokból, akár az állami költségvetésből – olvasható a kormány közleményében, amely szerint a beruházás révén Románia az európai napelemgyártás központjává válhat. Ugyanakkor a megújuló energiaforrás felhasználásával történő áramtermelés nemcsak az energiafüggetlenséghez, hanem a környezet védelméhez is jelentősen hozzájárul.

„A kormány ezzel nemcsak egy európai követelménynek tesz eleget, hanem a polgárok és a magáncégek azon igényének is, hogy gazdaságos és környezetbarát energiához jussanak” – idézte Ciucát a kabinet közleménye.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!