Romániában még mindig közel nyolcszor olcsóbb a termőföldek bérlése, mint Nyugat-Európában

2023. március 6. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az adóhatóság és az Eurostat statisztikái alapján arra lehet következtetni, hogy Romániában egy hektár termőföldet 2020-ban átlagosan 95 euróért adtak bérbe, közel nyolcszor kevesebbért, mint az olyan fejlettebb országokban, mint Olaszország vagy Hollandia – írja a Ziarul Financiar.

A gazdasági lap szerint a teljes romániai mezőgazdasági terület fele van bérbe adva, amivel szintén elmaradunk a más európai országokban tapasztalt trendektől. Konkrét számot is közölnek: úgy számolnak, hogy Romániában megközelítőleg 4,37 millió hektár van bérbeadva termelőknek.

A ZF az adóhatóság adataira hivatkozva azt írja, hogy 2022 első 11 hónapjában a földek bérbeadásából származó bruttó bevétel országos szinten 2,16 milliárd lej volt, ami nettó 1,96 milliárd lejes bevételnek felel meg. Egy évvel korábban, 2021-ben a termőföldek bérbeadásából származó nettó jövedelem 1,8 milliárd lej volt, tehát 10%-kal nőtt egy év alatt. A számok az adóhatósághoz bejelentett jövedelmeket tükrözik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!