Ciucă segítséget ígért az Azomureșnek a műtrágyagyártás újraindításához

2023. március 3. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön az Azomureș műtrágyagyár vezetőségével is találkozott Nicolae Ciucă miniszterelnök Maros megyei látogatása során, és azt az ígéretet tette a tevékenységét jelenleg szünetelő vállalat képviselőinek, hogy támogatni fogják az ország legnagyobb műtrűgyagyártó üzemét a termelés újraindításában – írja a Digi24.

Ciucă szerint a gyártás újraindítása prioritást élvez a hazai mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság megteremtése szempontjából. „Az itt megtermelt műtrágyának a hiánya leginkább a hazai gazdálkodókat érintette, akiknek importhoz kellett folyamodniuk, emiatt magasabb termelési költségek mellett tudák folytatni a tevékenységüket. A kormány támogatja az Azomureșt abban, hogy a termelési kapacitását újra hasznosítani tudja” – mondta Ciucă, majd arra is kitért, hogy a marosvásárhelyi kombinát évente körülbelül 1,5 millió tonna műtrágyát tud legyártani, amiből a korábbi években nagyságrendileg 1,1 millió tonnát a romániai piacon értékesített.

Ciucă nyilatkozatából ugyanakkor csak az derül ki, hogy még megfontolják, milyen formában támogatja a kormány a gyártás újraindítását, a miniszterelnök viszont kitért arra is, hogy a leállással kapcsolatos döntést elsősorban a földgáz magas ára miatt hozta meg a vállalat vezetősége.

„Ígéretet tettem, hogy az iparág képviselőivel, valamint a hazai gáztermelőkkel folytatott megbeszélések alapján – hiszen nem tudunk egyoldalú intézkedéseket hozni, amelyek csak egyetlen termelőt érintenek – meg fogjuk vizsgálni, hogy milyen intézkedéseket alkalmazunk minden nagy energiafogyasztó esetében” – tette hozzá még a miniszterelnök.

Az elmúlt évben az Azomureș mindössze 2 hónapot működött a magas földgázárak miatt. A vállalat először 2021 decemberében döntött a termelés szüneteltetése mellett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!