Gigatranzakció az autóiparban: szaúdi tulajdonosa lehet a Dacia egyik romániai üzemének is

2023. március 2. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Szándéknyilatkozatot írt alá a szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő Aramco, hogy kisebbségi részesedést vásárolna abból a benzin- és dízel üzemű motorokat, valamint sebességváltókat gyártó vállalatból, amelyet a Renault Csoport a kínai Geely-vel közösen alapítana – írja a Profit gazdasági portál. Az új vállalatban az Aramconak 20%-a, a francia és kínai vállalatoknak pedig 40-40%-a lenne.

A megállapodásnak a Dacia szempontjából is meghatározó jelentősége lehet, hiszen a Renault már régóta felfedte azon terveit, hogy a francia cégcsoporthoz tartotó hajtóegységeket és sebességváltókat gyártó üzemeket külön vállalatba szervezné át, és el is adná ezek egy részét annak érdekében, hogy az így keletkezett bevételből az elektromos autókkal kapcsolatos fejlesztéseit finanszírozza.

Az ügylet több romániai egységet is érinthet, a Reuters korábban a motorok és váltók gyártásáért felelős, Mioveni-ben működő Renault Mecanique Roumanie Rt.-t, valamint a bukaresti kutatás-fejlesztési irodákat nevezte meg érintettként. A sasszékat gyártó és autókat összerakó üzem viszont továbbra is kizárólag a Renault Csoport tulajdonában marad.

Az új vállalat egyébként globálisan 17 üzemet és 5 kutatás-fejlesztési központot foglalhat majd magába, amelyeknek az éves gyártási kapacitása meghaladhatja az 5 millió hajtóegységet. Becslések szerint az új nagyvállalat a világ 130 országában lenne jelen.

Az új vállalatot létrehozó cégcsoportok vezetői arról is beszéltek, hogy az Aramco részvétele a projektben azért is fontos számukra, mert szintetikus üzemanyagok fejlesztésével is foglalkoznak majd. „Az Aramco belépése azért fontos, mert egyedülálló know-how-val járulhatnak hozzá forradalmi innovációk fejlesztéséhez nem csak a szintetikus üzemanyagok, hanem a hidrogén felhasználása terén is” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Luca de Meo, a Renault Csoport vezérigazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!