Emelkedhet a polgármesterek és megyei tanácselnökök fizetése az alkotmánybíróság döntése után

2023. február 28. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkotmánybíróság kedden elutasította azt a beadványt, amely a polgármesterek és megyei tanácselnökök fizetésemelését előíró törvényt támadta meg – tudta meg az Agerpres a testülethez közeli forrásokból. A döntés azt eredményezheti, hogy a megyei önkormányzatok és a polgármesterek munkabére – a település méretétől függően – legtöbb 2000 lejjel emelkedik.

A jogszabály ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tavaly októberben emelt alkotmányossági kifogást, a beadványt a Jobboldal Ereje képviselői is aláírták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény megtámadása nem akadálya a többi közalkalmazotti kategória fizetésemelésének, amit a jelenleg hatályban lépő 2022/115-ös sürgősségi rendelet ír elő augusztus elsejétől.

Az USR többek között azt kifogásolta, hogy a törvény nem jelöli meg azokat a költségvetési forrásokat, amelyből fedezni lehet az önkormányzati vezetők béremelését. A párt emlékeztetett arra, hogy egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a költségvetési kiadások csak a finanszírozási forrás megnevezésével növelhetők.

Az USR szerint a törvény elfogadásának módja is alkotmányellenes volt, mivel a döntő házban két nappal a módosító indítványok benyújtásának határideje előtt szavaztak róla. Az alkotmánybíróság viszont úgy tűnik, hogy nem tartotta megalapozottnak ezeket

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!