Kiírták a közbeszerzést a kolozsvári körgyűrű két legfontosabb szakaszára

2023. február 27. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették a kolozsvári körgyűrű második és harmadik szakaszának megépítésére vonatkozó tenderkiírásokat a közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) – írja az Economedia gazdasági portál. A körülbelül 24 kilométernyi gyorsforgalmi út, valamint a hozzá kapcsolódó bekötőutak megépítésének költsége közelíti a 3,5 milliárd lejt (vagy 700 millió eurót), a beruházást a 2021-2027-re szóló Szállítási Oparatív Programból finanszírozzák.

A SEAP rendszeren közzétett kiírásokból kiderül, hogy a második szakasz a teljes tervezett körgyűrű közel 10 kilométeres részét jelenti, és Szászfenes északi részétől – a körgyűrű 5-ös számú csomópontjától – a Tordai útig, vagyis a 10-es számú csomópontig tart. Ennek a szakasznak a megépítése 1,87 és 2,13 milliárd lejbe kerülne, a kivitelezésre adott idő pedig 48 hónap. Az ajánlatokat a második szakaszra vonatkozó kiírásra idén április 5-ig lehet benyújtani.

A másik tenderkiírás a körgyűrű harmadik, majdnem 14 kilométer hosszú szakaszának megépítésére vonatkozik, amely a Tordai úttól (10-es csomópont) Kolozsvár keleti kerülőútjához csatlakozik (a 18-as csomópontig). Ennek a szakasznak a megépítése 1,19 és 1,35 milliárd lejt emésztene fel, a munkálatok szintén 48 hónapot vennének igénybe. A közbeszerzésre idén április 6-ig lehet jelentkezéseket benyújtani.

A kiírásokból kiderül, hogy az elbírálás során az ajánlatok értékelésénél 51%-ot nyom a latban a pénzügyi komponens, 15%-ot pedig az, ha az építő cég vagy cégek a minimálisan elvárt 60 hónapos garancia helyett további garanciaéveket vállalnak a megépített útszakaszokra. Az elbírálásnál olyan további szempontokat is figyelembe vesznek, mint a fővállalkozó hasonló projektekben szerzett tapasztalata, a tervezőcsapat vezetője által felmutatott tapasztalat, valamint az utak, különböző közúti struktúrák és alagutak tervezésében szerzett mérnöki tapasztalat is hangsúlyt kap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!