Háromsávosra bővítik a Bukarestből induló autópályákat

2023. február 22. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Háromsávosra bővítik az A1-es, A2-es és A3-as autópálya mintegy 160 kilométernyi, Bukarest környéki szakaszát – írja az MTI Irinel Ionel Scriosteanu, a szállításügyi minisztérium államtitkára szerdai bejelentése alapján.

A tisztségviselő szerint a román fővárosból induló legrégebbi, és egyben legforgalmasabb A1-es sztráda Pitesti-ig elkészült teljes, 110 kilométeres szakaszán elvégzik a kapacitásbővítést. A Fekete-tenger felé vezető A2-es pályán egyelőre az első 25 kilométert szélesítik ki. A Ploiesti-ig megépült A3-as pályán pedig egy újabb 30 kilométeres szakaszt bővítenek háromsávosra, egészen addig a pontig, ahol le fog ágazni belőle a most épülő, a moldvai országrészt a fővárossal összekötő A7-es autópálya.

Az államtitkár szerint már csak egy jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy kiírják a közbeszerzést a három kapacitásbővítés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, amelyre – a szükséges mérések elvégzését is beleértve – 18 hónapot szánnak.

Romániában most először döntöttek autópályabővítésről. Eddig három sávon csak az A3-as pálya Bukarestből kivezető szakaszának első 25 kilométerén közlekedhetnek az autósok, ami nem bővítés eredménye, hanem eleve így tervezték. A Bukarestből induló autópályák közül jelenleg ez a legkevésbé forgalmas. A háromsávos rész elvileg az Otopeni-i nemzetközi repülőtér könnyebb elérését szolgálta volna, de a légikikötő és az A3-as pálya közötti út nem épült meg.

Az A1-es autópálya dél-erdélyi (Nagyszeben és a magyar határ közötti) része szinte teljes egészében elkészült, az A3-as pályán pedig – amely mintegy 300 kilométer szünet után Észak-Erdélyben folytatódik – néhány, Marosváráshely, Kolozsvár és Nagyvárad környéki rövidebb szakaszon lehet közlekedni. Az ígéretek szerint az év végére elkészülhet a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti autópálya hiányzó szakasza, és 20 év után végre végig autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhely és Kolozsvár között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!