Tavaly több mint félmillió autót gyártott Románia, ezzel Olaszországot és Magyarországot is megelőzte

2023. február 20. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai autóipar az elmúlt évben több mint 500 ezer személygépkocsit gyártott, ezzel konszolidálta a hatodik helyét az európai rangsorban olyan jelentős autóiparral rendelkező államokat is megelőzve, mint Olaszország vagy Magyarország – írja a Profit.ro. A gazdasági lap elemzésében megjegyzi, hogy a félvezetők globális hiánya által sújtott európai autóipar tavaly magára talált, igaz kissé felemásan: a legyártott autók száma ugyan nőni tudott, az eladott személyautók száma viszont csökkent.

A legnagyobb európai autógyártó tavaly is Németország volt, ahol 3,3 millió (13,2%-os növekedés) autó gördült le a gyártósorokról. Második helyen Spanyolország (1,7 millió, 6,5%-os növekedés), harmadik és negyedik Csehország és Szlovákia (a két ország együtt 3 millió autót gyárt), ötödik Franciaország (940 ezer autó).

2022 végén az európai autóipar 13 millió embert foglalkoztatott közvetlen, vagy beszállítók által közvetett módon, ami az EU-ban foglalkoztatott munkavállalóknak a 7%-a. A statisztikák szerint az EU-s feldolgozóipari munkahelyek 11,5%-a köthető az autóiparhoz. Az iparág összesített üzleti forgalma az EU GDP-jének a 8%-át teszi ki, külkereskedelmi többlete 79,8 milliárd euró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!