Európa legnagyobb napelemparkját építik meg Arad megyében

2023. február 17. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Európa legnagyobb napelemparkját kezdik építeni idén nyáron az Arad megyei Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Grăniceri) között. A 800 millió eurós beruházás mellé egy további, körülbelül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattórás kapacitású energiatároló rendszert építenek.

Ottlaka polgármestere, Petru Claudiu Bătrînuţ arról számolt be az Agerpresnek, hogy péntek reggel iktatták a beruházók kérelmét az energiatároló állomás építésére vonatkozó területrendezési engedély kiállítására.

„Ez a projekt kiegészíti Európa legnagyobb napelemparkjának építését. Egy tároló állomásról van szó, amely 20 hektáron épül Ottlaka területén. Teherkonténer méretű akkumulátorok lesznek a beton talapzatokon. Ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában, és a beruházás mintegy 200 millió eurót tesz ki, a Nagypél-Ottlaka napelempark 800 millió eurós beruházásán felül” – mondta a polgármester.

A napelemparkot idén július-augusztusban kezdik építeni egy 1064 hektáros területen, erre március 15-én állítják ki a területrendezési engedélyt. A beruházó már a műszaki terven dolgozik, amelyre várhatóan május-júniusban kiállítják az építkezési engedélyt, és július-augusztusban nekifognak az építkezésnek – részletezte a polgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!