Meglepetés: 4,8%-kal nőtt tavaly a román gazdaság

2023. február 14. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az elemzői várakozásokat enyhén meghaladó mértékben, 4,6%-kal nőtt a román gazdaság 2022 utolsó negyedévében. A friss előzetes adatokból most már azt is tudjuk, hogy a tavalyi év egészére vonatkozó gazdasági bővülés 4,8% volt.

A számokat érdemes kontextusba helyezni: 2022 harmadik negyedévében még 3,8%-os volt az előző év azonos időszakához viszonyított GDP-bővülés. A kedden közölt 4,6%-os növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest tehát azt jelenti, hogy a román gazdaság a negyedik negyedévben enyhén gyorsulni is tudott. Negyedéves összevetésben pedig 1,1%-os volt a reálnövekedés 2022 negyedik és harmadik negyedéve között.

A most közzétett adat a recessziótól való félelem, az energiaválság és a magas infláció kontextusában mindenképp jó hírnek számít.

Az Európai Bizottság éppen hétfőn javította a román gazdaság idei és jövő évi növekedési kilátásait, eszerint a román gazdaság az idén várhatóan 2,5%-kal fog nőni. Az Európai Bizottság prognózisa szerint 2024-ben a román bruttó hazai termék várhatóan 3%-kal emelkedik.

Az őszi gazdasági előrejelzésében még 1,8%-os bővülésre számított az idei évre a bizottság, míg 2024-re 2,2%-os növekedést prognosztizált.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!