Brassó akkora napelemparkot épít, hogy le tudja fedni a közintézmények energiaszükségleteit

2023. február 14. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy óriási kiterjedésű napelemparkot épít Brassó önkormányzata, hogy a közintézmények és a közterek energiaellátását le tudják fedni – jelentette be kedden Allen Coliban polgármester a Facebookon.

Az elöljáró bejegyzése szerint Brassó erre a célra egy 40 millió lejes európai uniós finanszírozást nyert, így a közvilágításhoz és a középületek áramellátásához szükséges energia 90 százalékát megújuló energiából fogják fedezni. A napelemparkban termelt árammal látnák el az iskolák, óvodák, bölcsődék, kulturális intézmények, de a brassópojánai sípályák hóágyúinak energiaszükségleteit is.

Coliban ugyanakkor emlékeztetett: 2021-ben Brassó elsőként vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, és 2050-re klímasemleges várossá válik.

A teljes beruházás értéke 108 millió lej, az MTI szerint a finanszírozás 45 százalékát biztosítja az Európai Unió, a maradék 55 százalékot az önkormányzat állja. A Méhkertek (Stupini) külvárosban tervezett napelemparkba a tervek szerint több mint 30 ezer napelemet szerelnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!