Megijedt a lakosság: a törökországi földrengések utáni napokban 25%-kal nőtt a kötelező lakásbiztosítások száma

2023. február 13. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

A törökországi földrengéseket követő napokban Romániában 25%-kal nőtt a megkötött kötelező lakásbiztosítási kötvények (PAD) száma – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap a február 7. és 9. közötti időszakot vette alapul, és arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel a törökországi események hatására is 2022 azonos időszakához képest a lakosság negyedével több ilyen jellegű lakásbiztosítást kötött.

A gazdasági lap megjegyzi, hogy ugyan nincsenek megbízható országos statisztikák erre vonatkozóan, de Romániában körülbelül 1,85 millió érvényes kötelező lakásbiztosítási szerződés van kötve, ami a hazai lakásállománynak csak a 19,3%-át teszi ki. Mindezt úgy, hogy elvileg az EU-s direktívákat a hazai jogrendbe átültető jogszabályok szerint 100-tól 500 lejig terjedő bírságot lehet kiszabni azokra a lakástulajdonosokra, akik nem kötnek ilyen jellegű biztosítást.

A PAD típusú biztosítások természeti katasztrófák, árvizek, földrengések vagy földcsuszamlások ellen jelentenek pénzügyi védelmet. Két típusuk van: a betonból, égetett téglából, hő vagy kémiai kezelésnek alávetett fából készült ingatlanokra 20 euró (98 lej), míg a könnyebb építmények esetében 10 euró (49 lej) az éves biztosítási díj. Előbbi esetében a biztosítás összege 20 ezer euró, míg utóbbi esetében 10 ezer euró – a biztosító legfeljebb ekkora összegű kártérítést fizet a biztosítási szerződésben szereplő káesemények előfordulása esetén.

Romániában többek között azért is nehéz követni, hogy mely ingatlantulajdonosok nem felelnek meg az előírásoknak, mert a területi közigazgatási egységek (UAT) nagyon kevés hányada közöl információkat a lakóingatlanok pontos számát illetően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!