Több mint 300 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma a mikroadózókat sújtó szigorítások miatt

2023. február 8. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy évvel korábbi számokhoz képest idén januárra több mint 300 ezerrel emelkedett a mikrovállalkozásoknál alkalmazott személyek száma – derül ki a Ziarul Financiar elemzéséből.

A jelentős emelkedést az a sokat vitatott intézkedés idézte elő, amely szerint 2023-tól egy 500 ezer eurós éves forgalmat el nem érő vállalkozásra csak abban az esetben érvényes a forgalomra kivetett 1%-os mikroadó, ha a vállalkozás legalább egy alkalmazottal rendelkezik. Ha egy vállalkozásnak nincs legalább egy alkalmazottja, akkor 16%-os társasági adó kifizetésére köteles, ilyen körülmények között pedig sok alkalmazottal nem rendelkező kisvállalkozó döntött úgy, hogy gyakorlatilag saját magát alkalmazza, vagy újragondolja eddigi tevékenységét.

A munkaügyi felügyelet adatai szerint miközben 2022 januárjában összesen 1,1 millió alkalmazottja volt a romániai mikrovállalkozásoknak, 2023 januárjára ez a szám 1,41 millióra emelkedett. A legtöbb új munkaszerződést egyébként a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások (197 ezer) és a nagykereskedelmet folytató kis cégek (93 ezer) kötötték.

A mikrovállalkozásokat érintő adózási változtatások legelőször 2021 novemberében kerültek szóba, Klaus Iohannis államfő viszont 2022 decemberében hirdette ki az erről szóló jogszabályt. Az adóterhek növekedésének mértékéről a különböző vállalkozástípusok esetén szakértő bevonásával itt írtunk részletes cikket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!