Több mint 300 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma a mikroadózókat sújtó szigorítások miatt

2023. február 8. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy évvel korábbi számokhoz képest idén januárra több mint 300 ezerrel emelkedett a mikrovállalkozásoknál alkalmazott személyek száma – derül ki a Ziarul Financiar elemzéséből.

A jelentős emelkedést az a sokat vitatott intézkedés idézte elő, amely szerint 2023-tól egy 500 ezer eurós éves forgalmat el nem érő vállalkozásra csak abban az esetben érvényes a forgalomra kivetett 1%-os mikroadó, ha a vállalkozás legalább egy alkalmazottal rendelkezik. Ha egy vállalkozásnak nincs legalább egy alkalmazottja, akkor 16%-os társasági adó kifizetésére köteles, ilyen körülmények között pedig sok alkalmazottal nem rendelkező kisvállalkozó döntött úgy, hogy gyakorlatilag saját magát alkalmazza, vagy újragondolja eddigi tevékenységét.

A munkaügyi felügyelet adatai szerint miközben 2022 januárjában összesen 1,1 millió alkalmazottja volt a romániai mikrovállalkozásoknak, 2023 januárjára ez a szám 1,41 millióra emelkedett. A legtöbb új munkaszerződést egyébként a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások (197 ezer) és a nagykereskedelmet folytató kis cégek (93 ezer) kötötték.

A mikrovállalkozásokat érintő adózási változtatások legelőször 2021 novemberében kerültek szóba, Klaus Iohannis államfő viszont 2022 decemberében hirdette ki az erről szóló jogszabályt. Az adóterhek növekedésének mértékéről a különböző vállalkozástípusok esetén szakértő bevonásával itt írtunk részletes cikket.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!