Részletekben is fizethető lesz a villanyszámla

2023. február 04. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A késve kiállított villanyszámlákat részletekben is fizethetik a fogyasztók – erre kötelezte a szolgáltatókat az energetikai szabályozó hatóság (ANRE), ugyanakkor előírta számukra, hogy részletes magyarázatot is mellékeljenek a számlán szereplő tételekhez, írja az MTI.

A pénteken közzétett új szabályzat szerint ezentúl a leszámlázott időszakkal azonos időtartamú haladékra jogosultak a villanyszámla kifizetésnél a fogyasztók, de csak akkor, hogyha a szolgáltató késve állította ki a számlát. A védelemre szoruló fogyasztók esetében legalább három hónapos haladékot kell biztosítani a törlesztésre, a szolgáltató pedig nem számolhat fel késedelmi kamatot.

Az intelligens mérőórákkal rendelkező fogyasztóknak joguk van (a napszaktól függő) dinamikus díjszabású szerződést kötni, a szolgáltatónak pedig jelszóval védett, ingyenes internetes fiókhozzáférést kell biztosítani számukra, ahol valós időben bármikor ellenőrizhetik pillanatnyi és összesített fogyasztásuk mennyiségét és díjszabását.

A villamosenergia-szolgáltatóknak ugyanakkor egy útmutatót is kell mellékelniük a számlán szereplő tételek értelmezéséhez. Ennek – a magyarázatokon kívül – összehasonlító grafikonokat is kell tartalmaznia az adott fogyasztó által az előző év azonos időszakában, illetve az utóbbi három évben elhasznált villanyáram mennyiségét és árát illetően.

Az ANRE-hez tavaly csaknem 40 ezer lakossági panasz érkezett az áram- és gázszolgáltatók ellen, 64 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hatóság múlt heti közleménye szerint a panaszok túlnyomó többsége a számlák rendszertelen és áttekinthetetlen kiállítására, a mérőórák rendszeres leolvasásának elmulasztására vonatkozott. A panaszosok szerint a szolgáltatók tudatosan próbálják kijátszani az árkompenzációról és árkorlátozásról szóló kormányzati intézkedéseket. A szolgáltatók viszont azt állítják, hogy éppen az egyre bonyolultabb számlázási szabályok miatt nem tudják idejében kiállítani a számlákat és a – törvényes előírásoknak megfelelően – legalább háromhavonta leolvasni a mérőórákat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!