Újabb földgázbehozatali megállapodást kötött Románia Azerbajdzsánnal

2023. február 2. – 20:24

Újabb földgázbehozatali megállapodást kötött Románia Azerbajdzsánnal
Fotó: Klaus Johannis Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön közölte, hogy megállapodott azeri hivatali kollégájával, Ilham Aliyevvel a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről az energia, a kereskedelem, a közlekedés, a beruházások, a digitalizáció, a mezőgazdaság, az oktatás és a kultúra területén, írja az Agerpres. Bejelentette ugyanakkor, hogy a Romgaz román állami földgáztársaság pénteken újabb földgázbehozatali szerződést köt az azeri Socar olajvállalattal a 2023. április 1. és 2024. április 1. közötti időszakra.

Az azeri elnökkel való megbeszélése után a román államfő elmondta, hogy a találkozón megerősítette Románia nyitottságát és érdeklődését a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítése, valamint a regionális hatású stratégiai projektek fejlesztése iránt.

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk a kétoldalú együttműködés fejlesztését olyan területeken, mint az energia, a kereskedelem, a közlekedés, a beruházások, a digitalizáció, a mezőgazdaság és – ami nagyon fontos – az oktatás és a kultúra. Megköszöntem Ilham Aliyev elnök úrnak, hogy 2023. január 1-jétől Azerbajdzsán további gázmennyiség szállítását vállalta Románia számára” – mondta az államfő.

Hozzátette: örül annak is, hogy a két állami vállalat – a román Romgaz és az azeri Socar – pénteken új szerződést ír alá a 2023. április 1. és 2024. április 1. közötti időszakra.

Hangsúlyozta, hogy mind a déli gázfolyosó, mind az Azerbajdzsánban megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia szállítására szolgáló jövőbeli tenger alatti vezeték jelentősen hozzá fog járulni az Európai Unió energiabiztonságához, és emlékeztetett, hogy mindkét projekt az Európai Bizottság támogatását élvezi.

„Románia és Azerbajdzsán továbbra is az Európa, a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia közötti együttműködés és stratégiai kezdeményezések bővítésén fog dolgozni. Amint azt Bukarestben megbeszéltük, a két ország biztosítani és fejleszteni fogja az Európa és a Dél-Kaukázus közötti kapcsolatot” – fogalmazott Iohannis.

A román államfő szerint a Dél-Kaukázus stratégiai fontosságú régió Románia és az Európai Unió számára. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Azerbajdzsán az első dél-kaukázusi állam, amellyel Románia stratégiai partnerségre lépett 2009-ben

„Románia és Azerbajdzsán között kitűnő a több mint három évtizede kialakított politikai-diplomáciai kapcsolat. A 2022-es év a kapcsolatok fokozottabb megerősítését hozta, és ennek csúcspontja Ilham Aliyev elnök bukaresti látogatása volt az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormánya közötti, a zöldenergia-fejlesztés és -szállítás terén megvalósuló stratégiai partnerségről szóló megállapodás december 17-i aláírása alkalmából” – tette hozzá.

A két államfő tárgyalt az Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszió közvetkezményeiről és a fekete-tengeri helyzetről is. „Hangsúlyoztam, hogy a szolidaritás még fontosabbá válik, és méltattam Azerbajdzsán hozzáállását a regionális energiabiztonsághoz. A regionális együttműködés, valamint az energiaforrások és a szállítási útvonalak diverzifikálása olyan kulcsfontosságú elvek, amelyekre a déli gázfolyosó projektje is épül. Azerbajdzsán megbízható partner ezen a téren” – mondta Iohannis. Hangsúlyozta azt is, hogy Románia őszinte és igaz barátja Azerbajdzsánnak.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kétnapos látogatásra érkezett Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba, Ilham Aliyev azeri elnök meghívására. Pénteken a két elnök közösen megnyitja a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülését, amelyen Kadri Simson energiaügyi európai biztos is részt vesz.

Ilham Aliyev azeri elnök csütörtökön kijelentette, hogy a Romgaz román állami földgáztársaság és az azeri Socar olajvállalat közötti újabb földgázszállítási szerződés aláírásával lehetővé válik az azeri gáz továbbszállítása a többi európai piacra is.

„Új szakaszba lépünk. A múlt hónapban Bukarestben megállapodtunk abban, hogy gázt szállítunk Romániába. Önökön keresztül más európai piacokat is elérünk, és kihasználjuk ezt a lehetőséget, hogy az azerbajdzsáni gázt távolabb is eljuttassuk” – mondta az azeri elnök a Klaus Iohannis államfővel lezajlott megbeszélése után.

Ilham Aliyev emlékeztett, hogy két évvel ezelőtt a déli gázfolyosó utolsó szakaszát is üzembe helyezték, és tavaly aláírták az EU-val a földgáz-szállításra vonatkozó stratégiai partnerséget. „Növeljük az exportált földgáz mennyiségét, számunkra ez prioritást jelent” – tette hozzá.

Hangsúlyozta továbbá a zöldenergia fontosságát, és emlékeztetett, hogy pénteken tartják a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülését. Kiemelte ugyanakkor a két kikötőváros – Baku és Konstanca – fontos szerepét, és leszögezte, meg kell erősíteni a két település közötti együttműködést.

Az azeri elnök szerint Románia és Azerbajdzsán között rendkívül dinamikus a politikai párbeszéd. Véleménye szerint azonban javítani lehet még a kereskedelmi együttműködés szintjén.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!