Vevőt keresnek a vállalatra, amely tavaly romániai premierként kezdett földgáz-kitermelésbe a Fekete-tengeren

2023. január 30. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Élénk érdeklődés mellett keres vevőt a fekete-tengeri Midia-földgázmező kitermelésében 70 százalékos részesedéssel rendelkező Black Sea Oil and Gas (BSOG) iránt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az amerikai Carlyle magántőke-befektető csoport. A Profit.ro gazdasági portál szerint a tulajdonosok 800 millió eurót kérnének a vállalatért, amely tavaly nyáron kezdte meg a kitermelést az említett térségben.

A cég dokumentációs csomagjához 11 érdeklődő, köztük a Romgaz állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom kért hozzáférést, amelyek a – Midia-térségnél ígéretesebb, de csak jelentős beruházások után kitermelhető – mélytengeri Neptun-térségben rendelkeznek 50-50 százalékos részesedéssel. A lap szerint a környező országok állami energiavállalatai és kisebb helyi vállalatok is az érdeklődők között lehetnek.

A Profit.ro némiképp meglepőnek tartja a Romgaz vásárlási szándékát, tekintettel arra, hogy a román állami vállalat frissen fizetett 1 milliárd eurót a Neptun Deep földgázmező 50 százalékáért, ahol még kétszer ennyit kell befektetnie a termelés megkezdése érdekében. A Romgaznak ráadásul jövőre mintegy 900 millió lej extraprofitadót is kell fizetnie, míg az OMV-Petrom pár hete jelezte, hogy értékelése szerint nem tartozik azok közé az energiacégek közé, amelyeknek be kéne fizetniük a „szolidaritási alapba” többletnyereségük 60 százalékát.

Az MTI a hírrel kapcsolatban emlékeztet, hogy tavaly júniusban kezdték meg a kitermelést a Midia-földgázmezőn, amely a tengerparttól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházást a 2018-2022 közötti időszakban végezték el.

A Midia-kitermelésben a Carlyle-csoport és az EBRD mellett a Petro Ventures Resources Kft. 20, a Gas Plus Dacia Kft. pedig 10 százalékos részesedéssel

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!