Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

2023. január 27. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest – írja az MTI a romániai repülőterek egyesületének pénteki közlése alapján.

Az elmúlt évekre vonatkozó statisztikai adatok szerint 2020-hoz mérten a romániai légi kikötők utasforgalma csaknem megháromszorozódott, hiszen 2020-ban – amikor érvényben voltak a legszigorúbb korlátozási szabályok a koronavírus-járvány miatt – a romániai repülőtereket 7 200 750 utas használta. Tavaly viszont a számuk elérte a 21 015 948-at.

Ugyanakkor a tavalyi utasszám 9,5 százalékkal maradt el a koronavírus-járvány előtti, 2019-es adatoktól. Ennek ellenére a szakmai egyesület vezetői úgy vélik, hogy a tavalyi utasszám-növekedés a legderűlátóbb forgatókönyveket is meghaladta, hiszen nem számítottak ilyen gyors ütemű helyreállással.

David Ciceo, az egyesület elnöke, aki egyben a kolozsvári repülőtér igazgatója is, elmondta, hogy a polgári légi közlekedés számára az elmúlt évek rendkívül nehezek voltak, de a tavalyi eredmények azt mutatják, hogy várakozáson felül sikerült növekedni, az utasok visszatértek a légi közlekedéshez. Ciceo szerint a jelentős növekedés nyáron volt érzékelhető, amikor egyes romániai repülőtereken az utaslétszám meghaladta a 2019-ben jegyzett csúcsot is.

Rámutatott: az ország légi közlekedésnek nagyon jók a növekedési kilátásai, így jövő évben 24 millió utasra számítanak, 2040-re pedig számuk elérheti az 50 milliót. Kiemelte azt is, hogy a légi áruszállítás tavaly meghaladta a járvány előtti adatot, hiszen 53 877 tonna árut szállítottak a romániai repülőtereken keresztül, ami 5,8 százalékkal haladja meg a 2019-es eredményt – mondta Ciceo.

A bukaresti repülőtereket működtető állami vállalat a múlt héten közölte, hogy tavaly 82 százalékkal 12 millió 610 ezerre nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér, illetve a charter járatok fogadására hivatott Aurel Vlaicu (Baneasa) légi kikötő utasforgalma a 2021-es évhez képest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!