Február második felében érkezik meg a rászorulóknak szánt fűtéstámogatás első részlete

2023. január 23. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Posta kézbesíti a rászorulóknak a kormány által biztosított fűtéstámogatást, jelentette be Marcel Boloş, az európai uniós alapokért felelős tárca vezetője a Digi24 televízió vasárnapi műsorában. Állítása szerint a postásokat optikai leolvasókkal látják el, és ezen keresztül zajlik majd a kifizetés.

A miniszter azt is elmondta, azért intézi a posta a kifizetéseket, mert az egyetlen olyan romániai intézmény, amelynek vidéki kirendeltségei is vannak, így biztosítani tudja, hogy minden érintett megkapja a támogatást. Ugyanakkor a posta az egyetlen olyan intézmény, amely a postai utalvánnyal az energiaszolgáltatók által kibocsátott bármilyen számlát ki tud fizetni, legyen az villanyszámla, gázszámla vagy tűzifa.

„Folyamatban van a szerződéskötés több mint 7200 optikai leolvasó beszerzésére, a leszállítási határidő 20 nap. Tehát az összes szükséges felszerelés meglesz, hogy a postások le tudják olvasni a számlákat, a támogatás kedvezményezettjeinek pedig nem kell bemennie a postára. Igazságtalan sorokat generálni a postákon. Részleteiben kigondoltuk ezeket a mechanizmusokat, hogy az emberek hozzáférjenek a pénzhez” – magyarázta Marcel Boloş.

A miniszter azt is elmondta, hogy a pénzek utalásának határideje február 20-a.

Az 1500 lejnél kisebb nyugdíjú személyek 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti nyugdíjúak 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjúak pedig 600 lejes támogatásban részesülnek, két részletben. Az első részletet most, a másodikat pedig szeptemberben kapják meg. A kormány becslései szerint országos szinten 550 ezer személy lehet jogosult az úgynevezett „energiakártyára”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!