Február második felében érkezik meg a rászorulóknak szánt fűtéstámogatás első részlete

2023. január 23. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Posta kézbesíti a rászorulóknak a kormány által biztosított fűtéstámogatást, jelentette be Marcel Boloş, az európai uniós alapokért felelős tárca vezetője a Digi24 televízió vasárnapi műsorában. Állítása szerint a postásokat optikai leolvasókkal látják el, és ezen keresztül zajlik majd a kifizetés.

A miniszter azt is elmondta, azért intézi a posta a kifizetéseket, mert az egyetlen olyan romániai intézmény, amelynek vidéki kirendeltségei is vannak, így biztosítani tudja, hogy minden érintett megkapja a támogatást. Ugyanakkor a posta az egyetlen olyan intézmény, amely a postai utalvánnyal az energiaszolgáltatók által kibocsátott bármilyen számlát ki tud fizetni, legyen az villanyszámla, gázszámla vagy tűzifa.

„Folyamatban van a szerződéskötés több mint 7200 optikai leolvasó beszerzésére, a leszállítási határidő 20 nap. Tehát az összes szükséges felszerelés meglesz, hogy a postások le tudják olvasni a számlákat, a támogatás kedvezményezettjeinek pedig nem kell bemennie a postára. Igazságtalan sorokat generálni a postákon. Részleteiben kigondoltuk ezeket a mechanizmusokat, hogy az emberek hozzáférjenek a pénzhez” – magyarázta Marcel Boloş.

A miniszter azt is elmondta, hogy a pénzek utalásának határideje február 20-a.

Az 1500 lejnél kisebb nyugdíjú személyek 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti nyugdíjúak 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjúak pedig 600 lejes támogatásban részesülnek, két részletben. Az első részletet most, a másodikat pedig szeptemberben kapják meg. A kormány becslései szerint országos szinten 550 ezer személy lehet jogosult az úgynevezett „energiakártyára”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!