A fuvarozó cégek tulajdonosai komoly sofőrhiányra panaszkodnak

2023. január 22. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

A fuvarozó cégek sofőrhiánnyal köszködnek, és hiába ajánlanak fel közel 3000 eurós nettó fizetést, nem találnak sofőröket – ezt állítja egy Olaszországban tevékenykedő román vállalkozó, akiről az Adevărul írt.

A vâlceai származású Florin Sitaru, aki az észak-olaszországi Piacenzában telepedett le családjával, egy közepes árufuvarozó céget vezet. Ő állítja azt, hogy továbbra is megvannak a megrendelései, de nincs ember, aki a szállításokat elvégezné, a hiány miatt cége több tíz ezer eurót veszített már.

„Egyszerűen már nem találok hozzáértő személyzetet. Igazából kezdőket is elfogadnék, de azért kell legyen bennük motiváció és megbízhatóak kell legyenek, mert esetenként előre fizetünk. Sajnos azt tapasztalom, hogy a legtöbb újonnan érkező alkalmazott egy hónapra marad, aztán elmennek. Ez kész őrület, már egy éve kezdődött ez a jelenség, és egyre súlyosabbá kezd válni” – magyarázta a vállalkozó.

Mint mondta, először olaszországi alkalmazottakat keresett, de végül Romániában kellett folytassa a kutatást. Meglepetésére most már itt sem talált olyan embert, aki az általa kínált fizetésért bevállalta volna a munkát.

A román üzletember azt állítja, hogy tiszteletben tartja a bérekre vonatkozó olaszországi jogszabályokat, és a cégénél dolgozó sofőröknek nem kell hosszú utakat megtenniük.

„Egy nap körülbelül 3-4-5 órát kell dolgozni, a kamionjaim este mind visszamennek a garázsba. A cég logisztikai helyén van fürdőszoba, konyha, szervíz. A fizetések ez esetben nettó 2200 és 2800 euró között változnak. Ha ritkán előfordul az, hogy több napos utat kell bevállalni, akkor fizetjük a szállást is, éjszakánként 30 eurót” – magyarázta a vállalkozó.

Sitaru elmondása szerint cégénél jelenleg inkább romániai sofőröket foglalkoztat, de az utóbbi időben macedóniai származású sofőröket alkalmazott.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!