Továbbra is Románia az EU legolcsóbb országa

2023. január 20. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamai közül 2021-ben Romániában volt a legalacsonyabb a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala, 45 százalékkal volt kisebb az uniós átlagnál – írja az Agerpres az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva.


A statisztikusok a háztartások fogyasztási kiadásaira vonatkozó tagállami árszínvonalindexeket vetette össze az uniós átlaggal. Az árszínvonalindexek azt fejezik ki, hogy az egyes áru- és szolgáltatáscsoportok esetében hány egységnyi azonos pénznemre van szükségük a háztartásoknak a különböző országokban azonos mennyiségű áru és szolgáltatás megvásárlásához.

A tagállamok közül 2021-ben Írországban volt a legmagasabb a fogyasztási cikkek és szolgáltatások ára (44 százalékkal haladta meg az uniós átlagot), Dániában 43, Luxemburgban 36 és Svédországban 30 százalékkal voltak nagyobbak az árak az EU-s átlagnál.

Az átlagot összetevőire bontva az is kiderült, hogy az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok termékkategóriájában Románia volt a legolcsóbb az EU-ban az átlag 70 százalékával, míg ugyanezekért a termékekért Luxemburgban az átlagnál 25 százalékkal többet kellett fizetni.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék 2021-ben Bulgáriában volt a legalacsonyabb, 43 százalékkal maradt el az uniós átlagtól, és Luxemburgban volt a legmagasabb, 168 százalékkal haladta meg az uniós átlagot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!