Továbbra is Románia az EU legolcsóbb országa

2023. január 20. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamai közül 2021-ben Romániában volt a legalacsonyabb a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala, 45 százalékkal volt kisebb az uniós átlagnál – írja az Agerpres az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva.


A statisztikusok a háztartások fogyasztási kiadásaira vonatkozó tagállami árszínvonalindexeket vetette össze az uniós átlaggal. Az árszínvonalindexek azt fejezik ki, hogy az egyes áru- és szolgáltatáscsoportok esetében hány egységnyi azonos pénznemre van szükségük a háztartásoknak a különböző országokban azonos mennyiségű áru és szolgáltatás megvásárlásához.

A tagállamok közül 2021-ben Írországban volt a legmagasabb a fogyasztási cikkek és szolgáltatások ára (44 százalékkal haladta meg az uniós átlagot), Dániában 43, Luxemburgban 36 és Svédországban 30 százalékkal voltak nagyobbak az árak az EU-s átlagnál.

Az átlagot összetevőire bontva az is kiderült, hogy az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok termékkategóriájában Románia volt a legolcsóbb az EU-ban az átlag 70 százalékával, míg ugyanezekért a termékekért Luxemburgban az átlagnál 25 százalékkal többet kellett fizetni.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék 2021-ben Bulgáriában volt a legalacsonyabb, 43 százalékkal maradt el az uniós átlagtól, és Luxemburgban volt a legmagasabb, 168 százalékkal haladta meg az uniós átlagot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!