Idén is folytatódik az Új Otthon Program, 1,5 milliárd lejt különítettek el rá

2023. január 13. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A 2023-as Új Otthon program keretében a pénzügyminisztérium 1,5 milliárd lejes keretet különített el ingatlanhitelek garantálására – írja az Agerpres a szaktárca bejelentésére hivatkozva.

A pénzügyminisztérium szerint a 2023-ra javasolt 1,5 milliárd lejes keretet a bankok és a hitelfelvevők 2022-ben megfigyelt magatartása, illetve a 2023-ra megjósolt lakáspiaci és jelzáloghitelezési trendek alapján szabták meg.

A finanszírozás lejben történik, egyetlen lakás megvásárlására. A maximálisan igénybe vehető hitel

  • 66 500 eurónak megfelelő lej, 5%-os előleggel, olyan lakások esetében, amelyek ára legfeljebb 70 000 euró;
  • illetve 119 000 euró, 15 százalékos előleggel, olyan lakások esetében, amelyek ára legfeljebb 140 000 euró.

A törvénytervezet indokolása szerint a jelzáloghitelből finanszírozott ingatlanügyletek szempontjából a 2022-es év atipikus volt, nagyfokú bizonytalanság jellemezte, amelyet egyrészt az ukrajnai háború okozta válság, másrészt az infláció és a hitelek költségszerkezetét alkotó változó indexek gyors növekedése táplált, ami jelentősen csökkentette a keresletet.

2023-ban várhatóan több tényező befolyásolja az ingatlanpiacot: feltételezve, hogy a geopolitikai környezet stabilizálódik, az infláció mérséklődik, várhatóan növekedni fog a jelzáloghitelekből finanszírozott ügyletek száma. Ezért a javaslat szerint a keretet úgy szabták meg, hogy az segítse elő a kereslet élénkülését ebben a piaci ágazatban – érvel a pénzügyminisztérium.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!