Új lignitbánya épülne, százhektárnyi erdőt vágnak ki miatta

2023. január 11. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százhektárnyi erdőt vágnak ki a Gorj megyei Timiseni térségében, hogy a helyére lignitbányát nyisson az Olténiai Energetikai Komplexum – írja az MTI.

A kormány szerdai ülésén elfogadott határozatában jóváhagyták, hogy az érintett 106,3 hektáros erdőt csereerdősítés nélkül kivonják az országos erdőállományból. A helyére kerülne a külszíni lignitbánya, amelyből becslések szerint évente nyolcmillió tonna tüzelőanyag nyerhető ki.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter az Olténiai Energetikai Komplexum 50 éves évfordulóján, októberben jelentette be: Romániában nem zárják már be a még működő szénbányákat, hanem fejleszteni akarják a széntüzelésű hőerőműveket. Bár Románia az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítése érdekében vállalta, hogy felszámolja szénbányáit, az energiaválság miatt azonban nem engedheti meg magának, hogy lemondjon erről az energiaforrásról.

Az ország villamosenergia-termelésének csaknem húsz százalékát a Zsil-völgyi széntüzelésű hőerőművek biztosítják. A legnagyobb hőerőműveket a külszíni fejtésű lignitbányák látják el fűtőanyaggal. A miniszter szerint semmit sem zárnak már be végleg, hanem fejleszteni fognak, és amikor megtörténik az átállás a megújuló energiaforrásokra, akkor konzerválják a megmaradt szénbányákat, mert tartalékmegoldást jelentenek az ország energiaellátásában.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!