Februártól osztják ki az „energiakártyákat” a rászorulóknak

2023. január 11. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsejétől osztják ki azokat az „energiakártyákat”, amelyeket energiaszámláik kifizetésére vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságok törlesztésére használhatnak a támogatott személyek – írja az MTI Marcel Bolos európai beruházásokért felelős miniszter nyilatkozata alapján.

A kormány egy hónapja fogadott el sürgősségi rendeletet arról, hogy 2023 februárjában és szeptemberében, egyenként 700 lejes részletben járó segélyt nyújt a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasoknak, súlyos fogyatékossággal élőknek, illetve a szociális segélyben részesülő családoknak megnövekedett energiaszámláik rendezéséhez.

A téma azért került ismét napirendre a szerdai kormányülésen, mert időközben kiderült, hogy a hatóságok nem minden esetben rendelkeznek megbízható adatokkal a jogosultakról.

A miniszter leszögezte: nem magánszemélyeknek, hanem háztartásoknak (fogyasztási helyeknek) jár a támogatás, abban az esetben, ha az ott élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a havi 2000 lejt. A tárca becslései szerint azonban mintegy 550 ezer olyan jogosultja lehet a jogszabálynak, akinek nem ismerik a pontos lakcímét, így nem tudják kiszámítani az adott háztartásban élők átlagos jövedelmét. Ez főleg olyan falvakon fordul elő, ahol nincs utcanévjegyzék: Teleorman megyében például 40 ezer jogosult van bejegyezve másokkal azonos lakcímen – magyarázta a tárcavezető. Ezekben a helyzetekben az érintetteknek saját felelősségre kitöltött formanyomtatványban kell jogosultságukról nyilatkozzanak ahhoz, hogy megkaphassák a segélyt. Hasonló módon kérvényezhetik a segélyt azok, akik azért nem kapják meg automatikusan az „energiakártyát”, mert valójában másutt élő – jól kereső – lakótárssal közös lakcímen szerepelnek.

A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható „energiakártyákat” a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!